Lukašenko kaže da se nuklearno oružje neće koristiti

"Siguran sam da nikada nećemo morati da ih koristimo dok su oni ovdje. I nijedan neprijatelj neće kročiti na našu zemlju", prenosi agencija Rojters riječi bjeloruskog predsjednika

12090 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, najvjerniji saveznik Kremlja u ratu u Ukrajini, izjavio je u petak, 30. juna, da je siguran da rusko taktičko nuklearno oružje raspoređeno u njegovoj zemlji nikada neće biti upotrijebljeno.

Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin priznali su da je dio taktičkog oružja stigao u Bjelorusiju, a da će ostatak biti postavljen do kraja godine.

Bjeloruski predsjednik je, u obraćanju povodom obilježavanja nacionalnog dana bivše sovjetske države, rekao da je razmještanje oružja u Bjelorusiji "moja najčvršća inicijativa".

"Kako napredujemo, sve smo više uvjereni da ono (oružje) mora biti stacionirano ovde, u Bjelorusiji, na pouzdanom mjestu“, rekao je Lukašenko na skupu, prenosi državna novinska agencija BelTA.

"Siguran sam da nikada nećemo morati da ih koristimo dok su oni ovdje. I nijedan neprijatelj neće kročiti na našu zemlju", prenosi agencija Rojters riječi bjeloruskog predsjednika.

Lukašenko je, kao i Rusija, više puta optuživao zapadne zemlje da pokušavaju da unište njegovu državu i kaže da je nuklearno raspoređivanje neophodno za odvraćanje potencijalnih agresora.

On je ovog mjeseca rekao da se nešto oružja nalazi u Bjelorusiji i u jednom trenutku je nagovijestio da neće oklijevati da ih upotrijebi ako bude potrebno, dodajući da će biti potrebne konsultacije sa Rusijom.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u petak da raspoređivanjem nije prekršen Sporazum o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine, jer je Rusija zadržala kontrolu nad oružjem. On je za rusku novinsku agenciju Tas rekao da je Rusija bila primorana na ovaj potez.

Lukašenko je dozvolio Putinu da pokrene dio invazije na Ukrajinu u februaru 2022. iz Bjelorusije i podržao je rat, posredujući u sporazumu prošle nedjelje da se omogući šefu plaćeničke grupe Vagner Jevgeniju Prigožinu i njegovim borcima da prebace operacije u njegovu zemlju.

Na vlasti od 1994. godine, on se takođe oslanja na Putina za podršku otkako je koristio bezbjednosne snage za gušenje demonstracija nakon posljednjih izbora 2020. godine.

U svom obraćanju, rekao je da su isti bjeloruski opozicioni političari, sada uglavnom u egzilu, koji su osudili raspoređivanje oružja, takođe kritikovali izgradnju nuklearne elektrane koju je izgradila Rusija u Bjelorusiji.

"Rekao sam ovo i ranije... da ako ne znate šta da radite u ovoj ili onoj situaciji, a vaši neprijatelji viču i prave galamu, samo uradite suprotno. Ako viču da je nuklearno oružje loše, uradite upravo suprotno", prenosi Rojters Lukašenkove riječi.

Moskva zadržava kontrolu nad oružjem i sve odluke o njegovoj upotrebi.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da su rakete Iskander-M, koje mogu da nose konvencionalne ili nuklearne bojeve glave, predate bjeloruskim oružanim snagama, a neki avioni Su-25 su konvertovani za moguću upotrebu nuklearnog oružja.

Taktičko nuklearno oružje se odnosi na oružje nižeg učinka dizajnirano za upotrebu na bojnom polju, za razliku od strateškog sposobnog da zbriše čitave gradove.

Rusija nije otkrila koliko ima taktičkog nuklearnog oružja, piše Rojters.

Bonus video: