Kako je Prigožin iskoristio Telegram za objavu rata ruskom Ministarstvu odbrane

On je posebno kritikovao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga generala Valerija Gerasimova

13794 pregleda 7 komentar(a)
Jevgenij Prigožin, Foto: Reuters
Jevgenij Prigožin, Foto: Reuters

Šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin našao je veoma efektan način da putem aplikacije Telegram komunicira svoju pobunu protiv Kremlja i bijes prema ruskom odbrambenom establišmentu.

Rusku aplikaciju Telegram Moskva koristi kao glavno sredstvo za širenje narativa koji joj odgovara o ratu u Ukrajini.

Međutim, i Prigožin je mjesecima vodio retorički rat na toj aplikaciji protiv svojih rivala u Kremlju, piše Demostat.

On je posebno kritikovao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga generala Valerija Gerasimova.

Prigožinov lični rat protiv ruskog Ministarstva odbrane (MO) dostigao je nove domete u nizu objava u Telegramu koje su počeli u petak, 23. juna, i nastavljene u subotu.

On je tada optužio MO da je prevarilo Putina i rusku javnost početkom 2022. da vjeruje da je ukrajinska agresija neizbježna i da Rusija nije imala izbora osim da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Prigožin je takođe objavio rat protiv MO putem audio zapisa na Telegramu optužujući Ministarstvo da je napalo njegove snage u logoru.

"Danas, vidjevši da nismo slomljeni, odlučili su da pokrenu raketne napade na naše pozadinske logore. Poginuo je ogroman broj boraca, naših saboraca. Odlučićemo kako ćemo da odgovorimo na ovaj zločin", uzviknuo je on.

Demostat piše da je Prigožin našao veoma efektan način da komunicira sa svijetom preko Telegrama u odsudnom momentu po svoje planove, a napravio je i ono što je cio svijet nazvao najvećom prijetnom po režim ruskog predsjednika Vladimira Putina od njegovog uspostavljanja.

U trenutku dešavanja cjelokupne krize, Kremlj je na sve načine pokušavao da limitira informacije o Prigožinu, njegovom cilju i kretanju.

Kremlj je to radio tako što je ometao kanale na Telegramu, a u raznim ruskim gradovima su prijavljivane ozbiljne smetnje u korišćenju, kako je izvijestila agencija TASS.

Prigožin je nastavio da šalje i isključuje poruke tokom cijele subote dok su njegove snage napredovale na sjever u pravcu Moskve.

A zatim je nešto prije 20:30 po lokalnom vremenu postavio drugu poruku u kojoj je rekao da će vratiti Vagnerove snage u njihove kampove.

Bonus video: