U Hagu otvoren Međunarodni centar za istraživanje rata u Ukrajini

"Osnivanje ICPA-e je jasan signal svijetu da je zabrana upotrebe sile i dalje temelj našeg međunarodnog poretka i da će oni koji je krše odgovarati", rekao je Didije Rejnders na konferenciji za novinare

2161 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu (Ilustracija), Foto: Shutterstok
Zgrada Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu (Ilustracija), Foto: Shutterstok

Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu (ICPA) danas je počeo sa radom u Hagu, saopštila je Agencija Evropske unije (EU) za saradnju pravosudnih organa (Eurodžast).

Na zvaničnom sajtu Eurodžasta navodi se da će ICPA podržati pripremu slučajeva zločina agresije Rusije, osiguravanjem ključnih dokaza i olakšavanjem procesa izgradnje predmeta u ranoj fazi.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders kazao je da otvaranjem ICPA-e EU ponavlja svoju posvećenost da se osigura potpuna odgovornost za međunarodne zločine počinjene tokom ruskog rata protiv Ukrajine, uključujući zločin agresije.

"Osnivanje ICPA-e je jasan signal svijetu da je zabrana upotrebe sile i dalje temelj našeg međunarodnog poretka i da će oni koji je krše odgovarati", rekao je Rejnders na konferenciji za novinare.

Kako je najavljeno, ICPA će imati tužioce iz Kijeva, EU, Sjedinjenih Američkih Država i Međunarodnog krivičnog suda.

Bonus video: