Pala holandska vlada zbog spora oko migranata

Zalaganje Ruteove konzervativne stranke VVD da ograniči priliv migranta u Holandiju podijelio je njegovu četvorostranačku koaliciju, pošto su dvije manje stranke odbile da podrže njegove predloge

9676 pregleda 30 reakcija 3 komentar(a)
Mark Rute, premijer Holandije, Foto: Shutterstock
Mark Rute, premijer Holandije, Foto: Shutterstock

Holandski premijer Mark Rute podnijeće ostavku pošto s koalicionim partnerima nije uspio da postigne dogovor o mjerama za suzbijanje migracija, javila je novinska agencija ANP, prenosi N1.

Agencija je citirala izvore koji su rekli da se Ruteova četvrta koaliciona vlada raspala jer poslije tri dana napetih pregovora nije mogla da se dogovori kako da ograniči broj osoba koje traže azil u Holandiji.

Iz Ruteove kancelarije nije bilo odgovora na zahtjev za komentar.

Zalaganje Ruteove konzervativne stranke VVD da ograniči priliv migranta u Holandiju podijelio je njegovu četvorostranačku koaliciju, pošto su dvije manje stranke odbile da podrže njegove predloge.

Mark Rute sastavio je vladu prije oko godinu i po dana, a već duži period među koalicionim partnerima postoji spor oko pitanja migranata. Očekuje se da će se novi parlamentarni izbori održati na jesen.

Broj zahtjeva za azil u Holandiji skočio je za trećinu prošle godine, na više od 46.000, a Vlada predviđa da bi ove godine mogao da se poveća na više od 70.000, što je iznad prethodnog maksimuma iz 2015. godine.

Bonus video: