Pariz: EU da nam ne govori kako da upravljamo policijom

Francuski državni sekretar oštro odgovorio na komentare iz Brisela o policijskom nasilju u Francuskoj

5725 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Povodom nedavnih komentara iz Brisela u kojima se izražava zabrinutost zbog policijskog nasilja u Francuskoj, iz Pariza je juče poručeno da nije na Evropskoj komisiji da se miješa u način na koji Francuska upravlja svojom policijom, prenio je portal “Politiko”.

“Biću veoma jasan”, kazao je Loran Bune, francuski državni sekretar za Evropu na snimku saslušanja u francuskom Senatu objavljenom juče na njegovom Tviter nalogu. “Nije na komesaru za vladavinu prava Didjeu Rejnoldsu ili na Evropskoj komisiji da se zanima za način na koji Francuska upravlja svojim policijskim snagama”.

neredi u Francuskoj
foto: REUTERS

U intervjuu za belgijski radio u srijedu, Rejnolds je kazao da je potrebno “razmisliti o postupanju policije” s obzirom na “alarmantni nivo nasilja” u Francuskoj posljednjih nekoliko godina, a koji je kulminirao nedjeljom nereda nakon smrti tinejdžera Nahela M., kojeg je ubio policajac tokom saobraćajne kontrole.

Biću veoma jasan. Nije na komesaru za vladavinu prava Didjeu Rejnoldsu ili na Evropskoj komisiji da se zanima za način na koji Francuska upravlja svojim policijskim snagama, kazao je Loran Bune

“Treba da ispitamo veoma visok nivo nasilja, jer ponekad postavlja izazov u ponašanju određenog broja policijskih službenika - kao što smo vidjeli iz dramatičnih situacija koje su se dogodile”, rekao je Rejnders. Dodao je da se to takođe odnosi na “ponašanje ljudi, koji imaju pravo da slobodno protestuju - to je osnovno pravo - ali ne da pljačkaju radnje, uništavaju preduzeća ili javnu svojinu”.

“Politiko” ističe da je ovo posljednja u nizu eskalacija sporenja između Pariza i međunarodnih organizacija oko upravljanja francuskom policijom.

Prošle nedjelje, portparol Kancelarije za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) pozvao je Francusku da se “ozbiljno pozabavi dubokim temama rasizma i diskriminacije u policijskim snagama”. Francusko ministarstvo inostranih poslova je odmah reagovalo i odbacilo svaku insinuaciju o rasizmu unutar francuske policije.

“Svaka optužba za rasizam ili za sistemsku diskriminaciju od strane agencija za sprovođenje zakona u Francuskoj je potpuno neosnovana”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Bonus video: