Zelenski vratio kući pet komandanata iz Mariupolja; Peskov: Turska prekršila uslove razmjene zatvorenika

Komandanti, u Ukrajini proglašeni herojima, predvodili su prošlogodišnju odbranu luke Mariupolj, najvećeg grada koji je Rusija zauzela u svojoj invaziji.

12397 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Zelenski, šef njegovog kabineta Andrej Jermak i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko sa komandantima, Foto: Reuters
Zelenski, šef njegovog kabineta Andrej Jermak i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko sa komandantima, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vratio se danas iz posjete Turskoj, dovodeći kući pet bivših komandanata ukrajinskog garnizona u gradu Mariupolju uprkos prošlogodišnjoj razmjeni zarobljenika prema kojoj su ti muškarci trebali da ostanu u Turskoj, prenosi Rojters.

Rusija je odmah osudila oslobađanje tih muškaraca.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Turska prekršila uslove razmjene zatvorenika i da nije obavijestila Moskvu.

Komandanti, u Ukrajini proglašeni herojima, predvodili su prošlogodišnju odbranu luke, najvećeg grada koji je Rusija zauzela u svojoj invaziji.

Hiljade civila je ubijeno u Mariupolju kada su ruske snage opustošile grad tokom tromjesečne opsade.

Ukrajinski branioci su se držali u tunelima i bunkerima ispod čeličane Azovstal, sve dok im Kijev nije konačno naredio da se predaju u maju prošle godine.

Moskva je neke od njih oslobodila u septembru u razmjeni zarobljenika kojoj je posredovala Ankara, pod uslovima koji su zahtijevali da komandanti ostanu u Turskoj do kraja rata.

"Vraćamo se kući iz Turske i vraćamo svoje heroje kući", rekao je Zelenski koji se u petak sastao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na razgovorima u Istanbulu.

"Ukrajinski vojnici Denis Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Sergej Volinski, Oleh Homenko, Denis Šleha. Oni će konačno biti sa svojim rođacima", rekao je on u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Peskov je za rusku novinsku agenciju RIA rekao: "Niko nas o tome nije obavijestio. Prema dogovorima, ove kolovođe treba da ostanu na teritoriji Turske do kraja sukoba."

Peskov je rekao da je oslobađanje rezultat snažnog pritiska turskih saveznika u NATO-u uoči samita vojnog saveza sljedeće nedjelje na kojem se Ukrajina nada da će dobiti pozitivan znak o svom budućem članstvu.

U svom komentaru, Zelenski nije dao objašnjenje zašto je komandantima sada dozvoljeno da se vrate kući.

Direkcija za komunikacije Turske nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, navodi Rojters.

Zelenski je objavio jednominutni video na kojem se vidi kako se on i drugi zvaničnici rukuju i grle sa nasmijanim komandantima prije nego što su zajedno ušli u češki avion.

Mnogi Ukrajinci pozdravili su tu vijest na društvenim mrežama.

"Konačno! Najbolja vijest ikada. Čestitamo našoj braći!" - poručio je major Maksim Žorin koji se sada bori na istoku Ukrajine, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Bonus video: