Štajnmajer: Ne blokirati SAD u isporuci kasetnih bombi ukrajinskoj vojsci

Prema Štajmajerovim riječima, ako Ukrajina više nema sredstava da se brani, ili ako oni koji joj pomažu u odbrani to više ne čine, onda će to biti kraj Ukrajine

5653 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Štajnmajer, Foto: Reuters
Štajnmajer, Foto: Reuters

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je danas da se ne "blokira" želja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da isporuče kasetne bombe ukrajinskoj vojsci, ali je istovremeno branio stav svoje zemlje koja se protivi tom kontroverznom oružju.

"Stav Njemačke protiv kasetnog oružja je i dalje opravdan kao i uvijek. Ali u trenutnoj situaciji ne može se blokirati SAD", rekao je on u intervjuu njemačkoj televiziji ZDF.

Prema njegovim riječima, ako Ukrajina više nema sredstava da se brani, ili ako oni koji joj pomažu u odbrani to više ne čine, onda će to biti kraj Ukrajine.

Američke vlasti su u petak saopštile da će poslati još jednu vojnu pomoć Ukrajini protiv Rusije, a u toj pomoći će biti kasetno oružje.

SAD su na taj način prešle novi prag u pogledu vrste naoružanja Ukrajini.

Najava o slanju kasetnog oružja izazvala je kritike nevladinih organizacija i pojedinih zemalja u svijetu.

To oružje je zabranjeno u brojnim zemljama, posebno u Evropi, potpisnicama Konvencije iz Osla iz 2008. godine. U toj konvenciji se ne nalaze ni SAD, ni Ukrajina, ni Rusija.

Štajnmajer je podsjetio da je Njemačka potpisala tu konvenciju ali je dodao da se mora stati na strani žrtve, a to je Ukrajina.

Pariz i London su takođe podsjetili da se protive toj vrsti oružja i da su potpisnice konvencije.

Bonus video: