Kaminski: Poljska uhapsila Ukrajinca koji je ruskim agencijama predavao podatke o vojnim objektima i morskim lukama

Ukrajinski državljanin u Poljskoj je bio od 2019. godine a uhapšen je 21. juna kao 15. član velike mreže ruskih agenata koja je nadzirala željeznice, aerodrome i luke kuda prolazi ne samo poljska vojna pomoć već i iz ostalih zemalja NATO u Ukrajinu

7807 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2023. 09:44h

Poljska Agencija unutrašnje bezbjednosti uhapsila je Ukrajinca, još jednog člana razbijene špijunske grupe, koji je ruskim obavještajnim agencijama predavao podatke o vojnim objektima i morskim lukama u Poljskoj, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski.

Ukrajinski državljanin u Poljskoj je bio od 2019. godine a uhapšen je 21. juna kao 15. član velike mreže ruskih agenata koja je nadzirala željeznice, aerodrome i luke kuda prolazi ne samo poljska vojna pomoć već i iz ostalih zemalja NATO u Ukrajinu.

"Za krivična djela za koja se tereti preti kazna zatvora do 10 godina", saopštilo je nadležno tužilaštvo a uhapšeni Ukrajinac zadržan je u pritvoru.

Prva hapšenja te grupe, kako je tužilaštvo navelo, stranaca sa Istoka, počelo je sredinom marta kada je uhapšeno šest njenih članova.

Prema saopštenju Agencije unutrašnje bezbjednosti, uhapšeni su postavili skrivene kamere na željezničke čvorove i blizu aerodroma Ješonka u Žešovu na istoku Poljske kako bi pratili konvoje oružja Ukrajini i za novac su slali te podatke ruskim obavještajnim agencijama.

"Naravno da je ta grupa mogla da predstavlja ozbiljnu opasnost za infrastrukturu. To je bila grupa špijuna, grupa ljudi koji su prikupljali informacije u korist onoga ko je napao Ukrajinu. Prijetnja je bila realna", potvrdio je tada za državni Poljski radio ministar odbrane Marijuš Blaščak.

Grupa je, pored toga, prema tvrdnjama istrage, pripremala i diverzije i proruske i antiukrajinske propagandne kampanje.

Poljski stručnjak za bezbjednost Danijel Boćkovski kazao je da nije isključeno da je takvih špijunskih grupa u Poljskoj više a da je ova prateći vozove i promet na aerodromu mogla, ne samo da priprema diverzije već i da pomogne Rusiji da precizira napade na konvoje sa zapadnim oružjem kada predju na teritoriju Ukrajine.

Poljska je u junu privela ruskog profesionalnog hokejaša na ledu zbog optužbi za špijunažu, navela je agencija Rojters.

Poljske vlasti su 23. februara saopštile da je ruski državljanin koji već dugi niz godina živi i obavlja poslovne aktivnosti u Poljskoj optužen za špijuniranje za Rusiju od 2015. do aprila 2022. godine.

U Poljskoj su 28. marta uhapšene tri osobe pod optužbom da su dio veće špijunske mreže Rusije koja je pratila poljske željeznice i aerodrom u Žešovu na jugu Poljske odakle idu zapadne isporuke oružja Ukrajini, saopštio je tada zamjenik ministra koordinatora specijalnih službi Stanjislav Žarin.

Poljska je 27. marta saopštila da će strani državljanin osumnjičen za špijuniranje za Rusiju biti zadržan u pritvoru tri mjeseca dok se istraga ne završi.

Bonus video: