BLOG Stoltenberg: Ukrajina je bliže NATO-u nego ikada ranije

Rat u Ukrajini - 504. dan

30251 pregleda 17 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters
Završeno
20:19h

Ruski general Oleg Cokov, zamjenik komandanta južne vojne oblasti te zemlje, poginuo je u raketnom napadu u Ukrajini, javljeno je danas iz ruskih izvora, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Cokov je, navodi se, stradao kada su rakete u okupiranom gradu Berdijansku u oblasti Zaporožje na obali Azovskog mora pogodile hotel u kojem odsijedaju ruski vojni komandanti.

Rusko ministarstvo odbrane nije zvanično potvrdilo smrt ovog visokopozicioniranog generala, ali nju su potvrdili brojni ruski kanali na društvenoj mreži Telegram.

Ruska novinarka Olga Skabejeva, koja ima svoju emisiju na državnoj televiziji Rusija-1, rekla je da "apsolutno svi mediji" javljaju o pogibiji Cokova, i da je on usmrćen projektilom "storm šedou" koji je Ukrajina dobila od Velike Britanije.

U njenoj emisiji "60 minuta" gostovao je ruski poslanik i penzionisani general Andrej Guruljov koji je tom prilikom rekao da se Cokov vratio u Ukrajinu iako je bio teško ranjen u tamošnjem vojnom konfliktu.

Cokov je prethodno ranjen u septembru prošle godine dok je komandovao 144. motorizovanom tenkovskom divizijom ruske vojske u oblasti Svatove na okupiranom istoku Ukrajine.

Da je Cokov poginuo javili su izuzetno praćeni ruski vojni blogovi WarGonzo i Military Informant.

BBC nije mogao da provjeri informaciju o Cokovljevoj pogibiji iz nezavisnih izvora.

Do napada na hotel Dina u Berdjansku navodno je došlo juče u četiri sata ujutro. Prema nekim izvorima, hotel je sravnjen sa zemljom.

Ruski vojni izvori nisu potvrdili kojim projektilima je uništen hotel Dina.

(BETA)

16:55h

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je 12. jula usvajanje završne deklaracije lidera na Samitu NATO-a u Vilnijusu, u Litvaniji. Međutim, ocijenio je da bi bilo "idealno" ako bi Ukrajina dobila pozivnicu za prijem u sjevetoatlantski savez, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zelenski učestvuje u drugom danu Samita koji se održava u litvanskom glavnom gradu, gdje su dan ranije lideri usvojili dekaraciju kojom su poručili da će uputiti pozivnicu Ukrajini za prijem "kada se steknu uslovi".

Ukrajinski lider je istakao da razumije oklijevanja nekih da se govori o prijemu Kijeva u najveću svjetsku organizaciju jer, prema njemu, "niko nije voljan da ima svjetski rat".

Priznao je da je svjestan da Ukrajina ne može biti članica alijanse dokle god je rat u toj državi, ali je naglasio da su signali u ovom pravcu veoma važni.

15:19h

Ukrajina je bliže NATO-u nego ikada ranije, ocijeni je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i poručio da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu dokle god je potrebno.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare kazao da je ruski predsjednik Vladimir Putin, kada je napao Ukrajinu prošle godine, potcijenio hrabrost ukrajinskog naroda i snagu i odlučnost ukrajinskog političkog rukovodstva.

“Takođe je potcijenio jedinstvo i snagu NATO alijanse. NATO će nastaviti da stoji uz vas koliko god bude potrebno”, poručio je Stoltenberg.

13:28h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaszao je da uprkos tekućim razgovorima o budućem članstvu Ukrajine u alijansi, najhitniji zadatak zapadnih saveznika u ovom trenutku ostaje da podrže ratne napore te zemlje protiv Rusije.

"Naravno da su garancije, dokumenti, sastanci savjeta važni, ali sada je najhitniji zadatak da se obezbijedi dovoljno naoružanja za ukrajinskog predsjednika (Volodimira) Zelenskog i njegove oružane snage", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom tokom samita NATO-a u Viljnusu.

11:58h

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je da je krajem juna razgovarao sa svojim kolegom iz CIA Vilijamom Bernsom o tome "šta da se radi sa Ukrajinom", prenijela je ruska agencija TASS.

TASS je citirao Nariškina koji je rekao da još uvijek postoji mogućnost da se njih dvoje lično sretnu, prenosi agencija Rojters.

11:38h

Kremlj je saopštio da je "pogrešno" i "potencijalno veoma opasno" da Zapad daje Ukrajini bezbjednosne garancije, i rekao da će narušiti sopstvenu bezbjednost Rusije.

Očekuje se da će zemlje G7 danas objaviti međunarodni okvir koji će utrti put dugoročnim bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu kako bi pojačala odbranu od Rusije i odvratila Moskvu od buduće agresije, rekli su zvaničnici.

09:53h

Oružani sukob u Ukrajini nastaviće se sve dok Zapad ne odustane od planova da dominira i porazi Moskvu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru za indonezijske novine.

Cilj "kolektivnog Zapada predvođenog SAD-om" je jačanje svoje globalne hegemonije, izjavio je Lavrov za list Kompas.

"Zašto oružani sukob u Ukrajini ne prestane? Odgovor je vrlo jednostavan – nastaviće se sve dok Zapad ne odustane od planova da očuva svoju dominaciju i prevlada opsesivnu želju da Rusiji nanese strateški poraz od svojih kijevskih marioneta", navodi se u transkriptu razgovora objavljenog na veb stranici ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Lavrov je takođe optužio Kijev da ignoriše indonezijski mirovni plan i umjesto toga promoviše sopstveni "paket ultimatuma".

Ukrajina je odbacila indonezijski plan, koji je uključivao poziv na uspostavu demilitarizovane zone, ponovivši stav Kijeva da Rusija treba da povuče svoje trupe iz Ukrajine, podseća Rojters.

(N1)

09:03h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je razočaranje zbog toga što Ukrajina juče nije pozvana da uđe u NATO, poručivši svojim pristalicama u prijestonici Litvanije: "Zar je ovo prevelika želja?".

09:00h

Očekuje se da će zemlje G7 objaviti "međunarodni okvir za dugoročne bezbjednosne aranžmane Ukrajine“ na marginama samita NATO-a u Viljnusu danas, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Saopštenje se poklapa sa sličnom najavom Bijele kuće.

"Zajednička deklaracija, za koju se očekuje da će je potpisati sve članice G7, odrediće kako će saveznici podržati Ukrajinu u narednim godinama da okonča rat i odvrati i odgovori na svaki budući napad", navodi se u saopštenju britanske vlade.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak je rekao da dok Ukrajina ostvaruje strateški napredak u svojoj kontraofanzivi da se pojačavaju formalni aranžmani da se zaštititi Ukrajinu na dugi rok, prenosi Rojters.

08:56h

Francuska je na NATO samitu u Vilnjusu najavila da će Ukrajini početi da isporučuje rakete dugog dometa kako bi se branila od ruske agresije.

Na marginama samita, istovremeno, najavljeno je da će obuka ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16 početi u avgustu u Rumuniji, piše BBC.

Sa druge strane, Kremlj je upozorio da je odluka Francuske pogrešna i prepuna posljedica po ukrajinsku stranu.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, takođe, saopštio je da će ta zemlja preduzeti bezbjednosne mjere nakon pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, piše TASS.

(BETA)

08:12h

Vlada Velike Britanije saopštila je da će osigurati paket pomoći od 50 miliona funti za popravku opreme i uspostavljanje vojnog rehabilitacionog centra u Ukrajini.

U sklopu nove tranše, o kojoj će se raspravljati na samitu NATO-a, Velika Britanija i članice G7 će osigurati hiljade dodatnih komada municije za tenkove Čelendžer dva i više od 70 borbenih i logističkih vozila, piše Rojters.

Britanska Vlada je u saopštenju navela da će ti će programi biti finansirani kroz NATO-ov Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu i podržani od stručnjaka za rehabilitaciju iz cijelog saveza, prenosi Hina.

(MINA)

07:06h

Samit NATO-a u Viljnusu pokazao je namjeru alijanse da koncentriše više trupa na granicama Rusije, prenijela je ruska državna agencija TASS navode ambasadora Moskve u Sjedinjenim Državama Anatolija Antonova.

"Sastanak u Viljnusu pokazao je namjeru bloka da koncentriše sve više i više trupa na ruskim granicama. Nemamo gdje da se povučemo“, rekao je Antonov agenciji TASS, prenosi Rojters.

Prema riječima Antonova, izjave u Viljnusu takođe su potvrdile "antiruski nagon" NATO-a, koji je sve svoje resurse bacio "u borbu protiv naše zemlje".

06:58h

Rusija je drugu noć zaredom izvela više napada bespilotnim letjelicama na Kijev i njegov region, a sistemi protivvazdušne odbrane angažovani su na odbijanju napada, rekao je ukrajinski vojni zvaničnik.

"Uzbuna za vazdušni napad je uključena. Sistemi protivvazdušne odbrane angažovani u regionu na približavanju Kijevu", naveo je Sergej Popko, šef vojne administracije ukrajinske prijestonice u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Kijevska vojna uprava pozvala je na svom Telegram kanalu stanovnike da ostanu u skloništima dok se racije ne završe.

Svjedoci agencije Rojters u Kijevu su čuli eksplozije koje su ličile na zvuk sistema protiv-vazdušne odbrane (PVO) koji presreću vazdušne objekte.

Bonus video: