Kremlj: Putin putuje u Kinu

Datum posjete ruskog predsjednika Kini biće naknadno objavljen

5689 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kremlj je saopštio da će predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiti Kini.

U saopštenju je navedelo da je sada "dobar trenutak za održavanje dobrih odnosa koji postoje između Moskve i Pekinga".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Rojters, rekao je na redovnom brifingu da će datum posjete Putina Kini biti objavljen naknadno.

"Sada je apsolutno povoljan trenutak za održavanje visoke dinamike u razvoju bilateralnih rusko-kineskih odnosa... Tačni datumi će biti dogovoreni i bićete obaviješteni. Dijalog se nastavlja na različitim nivoima", rekao je Peskov.

Putin i kineski predsjednik Si Đinping obavezali su se na partnerstvo "bez ograničenja" samo nekoliko nedjelja prije nego što je Rusija 24. februara 2022. pokrenula ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Si je posjetio Moskvu u martu ove godine i potpisao niz ekonomskih i drugih sporazuma sa svojim "dragim prijateljem" Putinom.

Kina, glavni kupac ruske nafte i gasa, predstavila je dokument koji poziva na deeskalaciju i eventualni prekid vatre u Ukrajini, ali su Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacili plan, rekavši da će se njime postići ruska teritorijalna dobit.

Tokom očekivane Putinove posjete Pekingu, rekao je Peskov, dva predsjednika će se fokusirati na bilateralnu trgovinsku i ekonomsku saradnju i na globalna pitanja.

"Na osnovu sličnosti vizije Moskve i Pekinga o suštini međunarodnih odnosa...imamo veoma, veoma dobre izglede za dalje diskusije i, što je najvažnije, za konstruktivnu interakciju", rekao je Peskov.

Bonus video: