Počeo petodnevni štrajk britanskih ljekara, najduži ikad u britanskom zdravstvu

Britansko medicinsko udruženje (BMA), sindikat ljekara, zatražilo je povećanje plata za 35 odsto kako bi se plate mlađih ljekara vratile na nivo iz 2008. kada se uzme u obzir inflacija

4943 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta britanskih ljekara u maju 2023. godine, Foto: Reuters
Sa protesta britanskih ljekara u maju 2023. godine, Foto: Reuters

Više desetina hiljada ljekara u Velikoj Britaniji započelo je danas petodnevni štrajk, što je ocijenjeno kao najduži štrajk ikad u britanskom zdravstvu.

Takozvani mlađi doktori, oni koji su na početku karijere počeli su jutros štrajk stojeći u redovima ispred bolnica u Engleskoj.

Britansko medicinsko udruženje (BMA), sindikat ljekara, zatražilo je povećanje plata za 35 odsto kako bi se plate mlađih ljekara vratile na nivo iz 2008. kada se uzme u obzir inflacija.

U međuvremenu, broj radnih mjesta je porastao na oko 75.000 u Engleskoj jer su liste čekanja rekordno visoke od pandemije korona virusa.

"Danas je početak najdužeg napuštanja radnog mjesta lekara u istoriji našeg zdravstvenog sistema, ali ovo još uvijek nije rekord koji treba da uđe u knjige istorije", ​​rekli su lideri BMA Robert Lorenson i Vivek Trivedi.

Oni su pozvali Vladu da odustane od "besmislenog preduslova" da ne razgovara dok se štrajkovi najavljuju.

Vlada, koja se suočava sa nizom štrajkova radnika u mnogim oblastima javnog sektora, čvrsto stoji pri odluci da nema pregovora dok se štrajkovi održavaju.

Bonus video: