EU osporava potez Mađarske da protjera pritvorene krijumčare

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana u aprilu je odlučila da oslobodi 700 zatvorenih krijumčara, dajući im tri dana da napuste zemlju

7762 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) pokrenula je danas pravni postupak protiv Mađarske, osporavajući odluku o protjerivanju 700 pritvorenih trgovaca migrantima.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana u aprilu je odlučila da oslobodi 700 zatvorenih krijumčara, dajući im tri dana da napuste zemlju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mađarska je saopštila da se u njenim zatvorima nalazi 2,6 hiljada ljudi iz 73 zemlje, 13 odsto od ukupnog broja zatvorenika, što je visoka cijena za njene poreske obveznike.

Izvršna vlast EU, sa druge strane, saopštila je da nijesu uspostavljeni sistemi za praćenje da li pritvoreni trgovci ljudima izdržavaju ostatak kazne u svojim domovinama.

Austrija je pooštrila kontrolu na svojoj granici kako bi spriječila prelazak osuđenika.

“EK smatra da takve skraćene kazne koje se primjenjuju na osobe osuđene za krijumčarenje nijesu ni efikasne ni odvraćajuće i ne cijene okolnosti predmetnih slučajeva“, navodi se u saopštenju.

Mađarska sada ima dva mjeseca da se izjasni, a Komisija bi mogla da pokrene postupak protiv Budimpešte.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto osudio je taj potez, navodeći da trgovci ljudima mogu da posluju samo zahvaljujući, kako je rekao, zakonima EU koji podstiču migraciju.

Bonus video: