BLOG Ukrajinski zvaničnik o mostu ka Krimu: Jedan od simbola Putinovog režima nije izdržao vojni pritisak

Rat u Ukrajini - 510. dan

47361 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Krimski most, Foto: Reuters
Krimski most, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2023. 22:21h
Završeno
22:23h

Posljednji teretni brod koji prevozi žito iz Ukrajine preko Crnog mora pregledan je večeras u Istanbulu nekoliko sati prije isteka međunarodnog sporazuma, saopštile su UN.

21:51h

Šef američke diplomatije Entoni Blinken opisao je kao "nedopustivu” odluku Rusije da ne produži važenje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica.

Državni sekretar SAD ocijenio je da će ta odluka dovesti do povećanja cijena hrane.

Izbor Moskve da koristi "hranu kao oružje... otežaće dostavljanje hrane do mjesta na kojima je ona očajnički potrebna, i podići će cijene", rekao je Blinken.

U međuvremenu, Ujedinjene nacije su saopštile da je u Istanbulu, nekoliko sati pred istek važenja sproazuma, pregledan poslednji teretni brod sa žitom iz Ukrajine.

Prema sporazumu, brodove sa žitom zajednički pregledaju Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije, a Rusija garantuje bezbjednost tih brodova na koridoru kroz Crno More.

(BETA)

19:22h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je da ministarstvo odbrane te zemlje priprema predloge za odgovor na noćni napad koji je oštetio drumski most koji povezuje Krim sa južnom Rusijom, za koji je okrivio Ukrajinu.

19:04h

Ukrajinski reditelj Oleg Sencsov, bivši politički zatvorenik u Rusiji, koji se pridružio vojnicima u Kijevu poslije početka ruske invazije prošle godine, izjavio je danas da je povrijeđen na frontu u artiljerijskom napadu.

16:27h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da nastavi izvoz svog žita preko Crnog mora uprkos najavi Moskve o "de fakto" okončanju sporazuma.

(BETA)

13:55h

Pošto je prošle noći srušen dio uzdužne polovine ruskog mosta koji povezuje Krim sa Rusijom, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je ocijenio da je "svaka nelegalna građevina koja se koristi za isporuku ruskih sredstava za masovno ubijanje obavezno kratkog životnog vijeka".

Portparol ukrajinske bezbjednosne službe (SBU) Artem Dehtjarenko rekao je da pomno prati posljedice napada na most i najavio da će detalje otkriti tek "poslije pobjede".

"Služba bezbjednosti Ukrajine će poslije naše pobjede definitivno otkriti sve detalje o pripremanju te eksplozije. Do tada sa interesovanjem gledamo kako ponovo jedan od simbola Putinovog režima nije izdržao vojni pritisak", rekao je Dehtjarenko.

(BETA)

11:48h

Saobraćaj na mostu koji povezuje Rusiju sa Krimom, koji je anektirala Moskva, prekinut je rano danas zbog "hitne situacije", rekao je regionalni guverner Rusije Sergej Aksjonov, usred izvještaja o najmanje jednoj eksploziji na mostu.

"Došlo je do vanrednog događaja u zoni 145. stuba sa Krasnodarske teritorije (na ruskoj strani mosta). Organi za sprovođenje zakona i sve odgovorne službe rade", napisao je Aksjonov na Telegramu.

(Radio Slobodna Evropa)

11:29h

Rusija je suspendovala svoje učešće u crnomorskom izvozu žitarica, saopštio je Kremlj danas, prenosi Rojters.

10:13h

Ukrajina je danas saopštila da je prošle nedelje ponovo zauzela 18 kvadratnih kilometara teritorije od ruskih snaga, uključujući sedam kvadratnih kilometara oko razorenog grada Bahmuta na istoku zemlje.

"Tokom protekle nedelje, kao rezultat poboljšanog operativnog (taktičkog) pozicioniranja na liniji fronta prema Bahmutu, oslobođena je teritorija od sedam kilometara kvadratnih", navodi se u saopštenju zamjenice ukrajinskog ministra odbrane Gane Malijar na Telegramu.

Bahmut je u maju potpao pod rusku kontrolu posle višemjesečnih sukoba.

Malijar je dodala da je od prošle nedelje još 11 kvadratnih kilometara na jugu Ukrajine ponovo pod ukrajinskom kontrolom, što sa oblastima oko Bahmuta ukupno čini 18 kvadratnih kilometara.

09:52h

Ukrajinska vojno-obavještajna služba saopštila je danas da će zbog štete na krimskom mostu Rusi imati problema sa logistikom.

Portparol ukrajinske vojno-obavještajne službe (GUR) Andrij Jusov izjavio je da je taj most "suvišna građevina" i da ta služba neće komentarisati jutrošnji incident na Krimskom mostu u kome su poginule dvije osobe i povrijeđeno dijete.

"Sada cijeli svijet može da vidi kilometarske gužve i oštećenje konstrukcije mosta. Što se tiče dodatnih komentara u vezi sa incidentom, neće ih biti. Mogu samo da citiram riječi šefa GUR-a Kirila Budanova da je Krimski most tamo suvišna građevina", napisao je Jusov na Tviteru.

On je dodao da Rusi koriste Krim kao glavno logističko čvorište za prebacivanje snaga i opreme duboko na teritoriju Ukrajine i da će zbog oštećenja dijela mosta "imati problema sa logistikom".

Saobraćaj je obustavljen na glavnom mostu koji povezuje Krim i rusku oblast Krasnodar nakon incidenta, saopštili su jutros ruski zvaničnici.

Objavljeno je i to da je u incidentu jedan maloljetnik povrijeđen.

(BETA)

Izmjena: 11:48h
09:39h

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je danas Ukrajinu da je izvršila napad na most koji povezuje Rusiju i Krim, uz učešće Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Zaharova nije pružila dokaze koji bi podržali te tvrdnje.

"Današnji napad na Krimski most izveo je režim u Kijevu. Ovaj režim je teroristički i ima sva obilježja međunarodne organizovane kriminalne grupe", rekla je Zaharova, prenosi agencija Rojters.

Dodala je da odluke "donose ukrajinski zvaničnici i vojska, uz direktno učešće američkih i britanskih obavještajnih agencija i političara".

Ranije je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstatinov, kojeg je na tu funkciju imenovala Moskva, "vanrednu situaciju" na mostu na Krimu nazvao "terorističkim napadom kijevskog režima", javila je ruska režimska novinska agencija RIA.

On je ocijenio da je Ukrajina počinila "novi zločin" gađajući ono što je nazvao "civilnim objektom".

Ruski zvaničnici ranije su naveli da su dvije osobe poginule nakon, kako su nazvali, "vanredne situacije" na mostu koji povezuje okupirano poluostrvo Krim s Rusijom.

Prema nepotvrđenim izvještajima, eksplozije su se čule u ponedjeljak rano ujutro.

Kerčki most otvoren je 2018. godine i omogućava putovanje drumom i željeznicom između Rusije i Krima, ukrajinske teritorije koju drže moskovske snage od 2014. godine.

U oktobru prošle godine djelimično je zatvoren nakon velike eksplozije.

Most, koji je važna saoraćajnica, u potpunosti je ponovo otvoren u februaru.

Šef ruske administracije na Krimu Sergej Aksjonov napisao je na Telegramu da je "saobraćaj zaustavljen na Krimskom mostu. Vanredna situacija se dogodila u oblasti ​145. podrške sa [ruske strane mosta]".

"Preduzimaju se mjere za obnavljanje situacije. Molim stanovnike i goste poluostrva da se uzdrže od putovanja kroz Krimski most i, iz bezbjednosnih razloga, izaberu alternativni kopneni put kroz nove regije".

Ovako Rusija naziva ukrajinske teritorije koje je okupirala prošle godine - Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck - i tvrdi kako ih je anektirala.

Guverner zapadnoruske oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov kasnije je u svojoj izjavi u Telegramu naveo da su dvije osobe, roditelji djevojčice, poginule u incidentu, koji je i on jednostavno nazvao "vanrednom situacijom".

Rusko Ministarstvo saobraćaja izvijestilo je da eksplozija nije oštetila nosače mosta i da je zahvaćena samo površina puta.

08:46h

Ukrajina je danas saopštila da je prošle nedjelje ponovo zauzela sedam kvadratnih kilometara teritorije od ruskih snaga oko razorenog grada Bahmuta na istoku zemlje.

"Tokom protekle nedjelje, kao rezultat poboljšanog operativnog (taktičkog) pozicioniranja na liniji fronta prema Bahmutu, oslobođena je teritorija od sedam kilometara kvadratnih", navodi se u saopštenju zamenice ukrajinskog ministra odbrane Gane Malijar na Telegramu.

Bahmut je u maju potpao pod rusku kontrolu poslije višemjesečnih sukoba.

(BETA)

07:30h

Incident na Krimskom mostu mogao bi da bude akt provokacije na strani Moskve, izjavila danas Natalija Humenjuk, portparolka južne vojne komande Ukrajine, prenosi agencija Rojters.

"Stvaranje ovakvih provokacija, koje okupacione vlasti Krima odmah veoma glasno prijavljuju, tipičan je način rješavanja problema vlasti Krima i zemlje agresora", rekla je Humenjuk za nacionalnu radio-televiziju Rada.

Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa Rusijom i predstavlja ključnu liniju snabdijevanja ruskih trupa u Ukrajini, oštećen je u "vanrednoj" situaciji u kojoj su dvije osobe poginule, a jedno dijete povređeno, saopštili su ruski zvaničnici danas.

Djevojčica se nalazi se na intenzivnoj njezi u bolnici u ruskom gradu Temrjuku, saopštile s predstavnici bolnice, prenijela je agencija RIA Novosti.

Rusija je 2014. godine anektirala Krim od Ukrajine.

07:29h

Dvije osobe su poginule, a njihova ćerka je povrijeđena na Krimskom mostu u ponedjeljak rano ujutru, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti na jugu Rusije, prenosi Rojters.

"Svi smo vidjeli na video snimku na internetu oštećeni automobil sa belgorodskim brojevima. Koje informacije su trenutno dostupne: djevojčica je povrijeđena. Najteže je što su joj umrli roditelji, tata i mama", poručio je Gladkov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Bonus video: