Britanija kritikovala EU jer je Foklande nazvala imenom koje koristi Argentina

U deklaraciji sa samita EU i Latinske Amerike u utorak se južnoatlantski arhipelag pominje kao "Ostrva Malvini/Foklandska ostrva".

4928 pregleda 2 komentar(a)
Obala Foklandskih ostrva, Foto: Shutterstock
Obala Foklandskih ostrva, Foto: Shutterstock

Vlada Velike Britanije danas je saopštila da je EU napravila "žalostan izbor riječi" kada je Foklandska ostrva koja su pod upravom Engleske krune nazvala Malvini, što je naziv koji preferira Argentina.

U deklaraciji sa samita EU i Latinske Amerike u utorak se južnoatlantski arhipelag pominje kao "Ostrva Malvini/Foklandska ostrva".

Argentina koja već dugo polaže pravo na ostrva je to pozdravila kao diplomatski trijumf.

Portparol premijera Rišija Sunaka Maks Blejn izjavio je da su zvaničnici EU od tada "pojasnili svoj stav".

Rekao je da bi "bilo potpuno neprihvatljivo da EU dovodi u pitanje pravo stanovnika Foklandskih ostrva da odlučuju o svojoj budućnosti".

"Foklandska ostrva su britanska, to je bio izbor samih ostrvljana. EU je sada s pravom pojasnila da se njihov stav o Foklandima nije promijenio nakon njihovog žalosnog izbora riječi", rekao je Blejn.

Dodao je da bi bila zabrinjavajuća "svaka sugestija da bi države EU priznale pretenzije Argentine na Foklande, za koju su sada razjasnili da je netačna".

Argentina dugo polaže pravo na suverenitet nad ostrvima, koja su oko 480 kilometara od njihove obale i dom za oko 3.500 ljudi.

Argentina tvrdi da su joj ostrva ilegalno oduzeta 1833. godine. Sa druge strane Britanija, koja kaže da njeni teritorijalni zahtjevi datiraju iz 1765. godine, poslala je ratni brod na ostrva 1833. godine da protjera argentinske snage koje su nastojale da uspostave suverenitet nad teritorijom.

Argentina je izvršila invaziju na ostrva 1982. godine, što je izazvalo dvomjesečni rat, u kome je pobedila Britanija, koji je odneo živote 649 argentinskih vojnika, 255 britanskih i tri ostrvljana.

Stanovnici su 2013. godine velikom većinom glasali da ostanu prekomorska teritorija Velike Britanije.

Bonus video: