Albanija legalizovala uzgoj i upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Parlament u Tirani usvojio predlog zakona za koji opozicija tvrdi da legalizuje trgovinu drogom

13975 pregleda 101 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Albanski parlament juče je legalizovao upotrebu kanabisa za medicinske svrhe u potezu koji je opozicija oštro kritikovala dok vlada vjeruje da bi dopuštanje ograničene proizvodnje kanabisa moglo povećati prihode od poreza.

Dozvola za uzgoj i preradu kanabisa u medicinske svrhe biće odobrena kompanijama na period od 15 godina, a sve zainteresovane strane će biti odobrene od strane albanske vlade. Maksimalna površina koja može biti zasađena kanabisom na teritoriji čitave zemlje iznosi 200 hektara. Zakon postavlja stroge kriterijume za dobijanje licence, od kojih je prvi da kompanija ima iskustvo od tri godine u uzgajanju, proizvodnji, preradi i transportu ove biljke. Praktično nijedna albanska kompanija ne ispunjava ovaj uslov, pišu albanski mediji.

Takvi kriterijumi pokreću pitanje za koga je ovaj zakon sastavljen i ko bi imao koristi od njega, primjećuje “Euronews Albania”. Albanski ekonomski stručnjaci su izjavili krajem juna da uslov za trogodišnje iskustvo u uzgoju kanabisa znači da će strani preduzetnici, a ne albanski građani, moći da imaju koristi od novog zakona.

Bivši predsjednik Albanije i lider opozicione Slobodarske stranke, Ilir Meta je izjavio da bi predlog zakona značio “de fakto legalizaciju trgovine drogom” u Albaniji

Otkad ga je vlada sredinom juna odobrila, predlog zakona o legalizaciji kanabisa u medicinske i industrijske svrhe izazvao je pomiješane reakcije.

Ranije ovog mjeseca, bivši predsjednik Albanije i lider opozicione Slobodarske stranke, Ilir Meta je izjavio da bi predlog zakona značio “de fakto legalizaciju trgovine drogom” u Albaniji.

Uzgoj marihuane je cvjetao u Albaniji u prošlosti pošto su trgovci drogom koristili nedostatak stabilne vlasti u zemlji. Nakon dolaska na vlast 2013. godine vlada ljevičarske Socijalističke partije premijera Edija Rame postavila je uništavanje biljaka kanabisa kao glavni cilj. Tokom naredne dvije godine uništeni su milioni biljaka kanabisa s procijenjenom tržišnom vrijednošću od sedam milijardi eura, više od dvije trećine godišnjeg bruto domaćeg proizvoda zemlje u to vrijeme.

Albanija je i dalje glavna ruta za trgovinu teškim drogama. Policija i dalje razbija izolovane slučajeve uzgoja kanabisa, ali mnogo rjeđe nego prije deceniju.

Bonus video: