Rusija podiže starosnu granicu za obavezno služenje vojske

"Od 1. januara 2024. godine građani stari od 18 do 30 godina će biti pozvani na odsluženje vojnog roka" po zakonu usvojenom u drugom i trećem čitanju u ruskoj Dumi, donjem domu ruskog Parlamenta, što je najvažnija etapa za zakonodavni proces zemlje

5675 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski parlament izglasao je danas zakon koji predviđa podizanje starosne granice za obavezno služenje vojske sa 27 na 30 godina, u vrijeme kada oružani sukob u Ukrajini ulazi u 18. mjesec.

Prije stupanja na snagu tekst treba još da odobri Savjet federacije, viši dom Parlamenta i da ga potpiše predsjednik Vladimir Putin, šte je obično formalnost.

"Od 1. januara 2024. godine građani stari od 18 do 30 godina će biti pozvani na odsluženje vojnog roka" po zakonu usvojenom u drugom i trećem čitanju u ruskoj Dumi, donjem domu ruskog Parlamenta, što je najvažnija etapa za zakonodavni proces zemlje.

Ova mjera dozvoljava da se znatno poveća broj aktivnih ruskih vojnika bez pribjegavanja novoj mobilizaciji potencijalnih rezervista. Moskva je već mobilisala gotovo 300.000 vojnika u septembru 2022. godine za svoju ofanzivu u Ukrajini.

Prema zakonu takođe je zabranjeno vojnim obveznicima da napuste rusku teritoriju od trenutka kada im regrutni biro pošalje naređenje o regrutaciji.

Drugi danas izglasan zakon povećava kazne na do 30.000 rubalja (oko 300 eura) za neprijavljivanje vojsci bez vjerodostojnog razloga poslije dobijanja obavještenja o regrutaciji.

Ruski parlament već je u aprilu usvojio zakon koji olakšava mobilizaciju Rusa povećavanjem načina slanja poziva.

Taj zakon takođe otežava život onima koji odbijaju da se odazovu, onemogućujući im da rade kao preduzetnici ili nezavisni, da dobiju kredite ili da imaju svoj stan ili vozila.

Mnogi Rusi koji je trebalo da odsluže obavezni vojni rok od godinu dana, do sada su izbjegavali pozive tako što nisu bili više na svojoj zvaničnoj adresi, ili podmićivanjem onih koji regrutuju ili ljekara.

Kremlj mjesecima demantuje da hoće da pokrene novi talas mobilizacije za ofanzivu u Ukrajini. Prethodni je podstakao odlazak destine hiljada Rusa u inostranstvo.

Bonus video: