Ruski matematičar u devetoj deceniji ponovo u egzilu

Aleksej Sosinski se nakon odrastanja u Francuskoj i SAD 1957. vratio u domovinu roditelja. Iz Rusije je pobjegao kada je Putin napao Ukrajinu

16600 pregleda 18 komentar(a)
Aleksej Sosinski, Foto: Reuters
Aleksej Sosinski, Foto: Reuters

Vijek nakon što su mu otac i majka pobjegli od boljševika u Rusiji, poznati matematičar Aleksej Sosinski doživio je ponavljanje istorije kada je predsjednik Vladimir Putin napao Ukrajinu.

Sosinski, koji je odrastao u Francuskoj i Sjedinjenim Državama, vratio se u domovinu roditelja 1957. i izgradio veliku akademsku karijeru. Međutim, sada je kao 85-godišnjak ponovo u egzilu. Kada je Putin prošle godine pokrenuo rat, Sosinski je napustio Moskvu usred noći, sa dva kofera, piše Rojters.

“Nisam nimalo oklijevao, odmah sam uradio sve što je moguće da odem”, izjavio je u telefonskom intervjuu.

Ispričao je da mu je bivši student obezbijedio avionsku kartu za Istanbul, isti grad u koji je njegov otac 1919. pobjegao brodom, a potom pošao u Pariz, gdje živi njegova ćerka.

Sosinski, koji tečno govori tri jezika i još drži predavanja studentima u Rusiji putem Zum aplikacije, vjeruje da će ostatak života provesti u izgnanstvu.

Rat i mir

Rojters piše da je ova porodična priča, koje se Sosinski sjeća sa ponosom i bolnim detaljima, mikrokosmos ruske istorije previranja, rata i represije.

Aleksejeva majka Arijadna Černova bila je ćerka Viktora Černova, socijalističkog revolucionara koji je kratko bio predsjednik Ustavotvorne skupštine Rusije 1918. prije nego su je boljševici raspustili. Pobjegla je iz Rusije 1923. sa majkom i sestrama, a u Francuskoj je upoznala još jednog prognanika, Bronislava Sosinskog, za kojeg se udala. On je dobio najviše odlikovanje za hrabrost u Bijeloj gardi koja se borila protiv boljševika u ruskom građanskom ratu.

Aleksej je rođen u Francuskoj 1937. tokom Drugog svjetskog rata, a njegov otac se borio u pokretu otpora protiv nacista i bio je ratni zarobljenik. Porodica se 1948. preselila u Njujork gdje je Bronislav radio za UN. Aleksej je prvi put vidio Rusiju sredinom 1950-ih, nakon smrti Staljina, kada je porodica tamo otputovala na odmor.

Zapad je strašno potcijenio Putinovu “inteligenciju, pamet, potpunu nemoralnost i okrutnost”, njegovu sposobnost da se prilagodi sankcijama i uspješno korištenje državnih medija za “hipnotisanje” građana

Bio je iznenađen “apsolutno užasnim životnim standardom”, čak i u Moskvi, ali je “protivno svoj logici” 1957. odlučio da se tamo preseli i studira matematiku, predmet u kojem je Moskva, kako je vjerovao, bila “centar cijelog svijeta”.

Do početka 1970-ih bio je asistent profesora na Državnom univerzitetu u Moskvi i stekao svjetsku reputaciju u oblasti geometrije poznatoj kao teorija čvora. Međutim, njegova karijera je krenula silaznom putanjom kada je sa jednim prijateljem napisao pismo 1974. u odbranu Aleksandra Solženjicina, pisca disidenta koji je bio protjeran iz Sovjetskog Saveza. Pismo koje je bilo adresirano na jedan francuski književni žurnal presreo je KGB i njegov prijatelj je ostao bez posla.

Sosinski je dobio instrukcije da popuni prijavu za časove marksizma-lenjinizma, ali kaže da to nije mogao da uradi.

“Pocijepao sam taj komad papira, uzeo prazan list i napisao otkaz, što je bilo potpuno suludo”. On je 13 godina radio kao urednik jednog naučnog časopisa prije nego je mogao da se vrati predavanjima.

Užasni režim

Nekoliko decenija kasnije, on se i dalje ne usteže da kritikuje. Kaže da je Zapad strašno potcijenio Putinovu “inteligenciju, pamet, potpunu nemoralnost i okrutnost”, njegovu sposobnost da se prilagodi sankcijama i uspješno korištenje državnih medija za “hipnotisanje” građana.

“Apsolutno je užasno što normalni, obični ljudi podržavaju ovaj odvratnui režim”, ističe Sosinski. On smatra da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski heroj koji, iako griješi, radi “fantastičan posao”.

Ruski matematičar kaže da želi da umre u Francuskoj i ne očekuje da će se rat u Ukrajini okončati za njegovog života. “Ovo je vrsta rata u kojoj niko ne pobjeđuje”.

Ipak, kao i u prošlosti, Sosinski razmišlja o kratkom povratku, samo da vidi prijatelje i obiđe kolibu na selu nadomak Moskve gdje je zimi skijao, a ljeti plivao u jezeru.

“Nadam se da ću nekada prevazići strah od represije i vratiti se u Rusiju na ljeto - ako ne sljedeće godine, onda godine poslije nje ili godine poslije te. Moja ćerka se uspaniči kada pomisli da ću se vratiti u Rusiju i biti strpan u zatvor i bog zna šta. Tako da prvo moram nju da ubijedim da ne mora da brine.”

Bonus video: