Poljska prijeti zatvaranjem granica između Bjelorusije i EU

Okidač za izolovanje Bjelorusije bili bi incidenti sa Vagner grupom

13000 pregleda 7 komentar(a)
Izgradnja barijere na granici između Poljske i Bjelorusije, Foto: Rojters
Izgradnja barijere na granici između Poljske i Bjelorusije, Foto: Rojters

Poljska, Litvanija i Letonija mogle bi zajedno odlučiti da zatvore granice sa Bjelorusijom u slučaju ozbiljnih incidenata sa grupom Vagner duž njihovih granica sa tom zemljom, saopštilo je juče poljsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Poljska je odlučila 19. jula da premjesti vojne jedinice na istok nakon što su plaćenici Vagnera počeli da obučavaju bjeloruske specijalne snage nekoliko kilometara od njene granice. Dva dana kasnije, predsjednik Vladimir Putin je optužio Poljsku za teritorijalne ambicije u bivšem Sovjetskom Savezu, i rekao da bi se agresija protiv Bjelorusije smatrala napadom na Rusiju.

"Ako dođe do ozbiljnih incidenata sa Vagner grupom na granicama članica NATO i EU, kao što su Poljska, Litvanija ili Letonija, nesumnjivo ćemo zajedno preduzeti akciju", rekao je ministar Mariuš Kaminski.

"Ne isključujem da ćemo, ako zaključimo da je to pravi odgovor, potpuno izolovati Bjelorusiju".

Poljska, koja poriče bilo kakve teritorijalne ambicije u Bjelorusiji, je važno utočište za oponente bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, a Varšava je postala jedan od najsnažnijih podržavalaca Ukrajine od početka ruske invazije.

Drumski saobraćaj između Poljske i Bjelorusije je znatno smanjen od februara zbog pogoršanja odnosa između dvije zemlje.

Poljska je takođe optužila Bjelorusiju da vještački stvara migrantsku krizu na granici dovodeći ljude sa Bliskog istoka i Afrike i pokušavajući da ih gurne preko granice. Bjelorusija je to više puta demantovala.

Bonus video: