BLOG Teške borbe na više linija fronta u Ukrajini, Moskva optužila Kijev za napad projektilom na jugu Rusije

Rat u Ukrajini - 521. dan

39343 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Ukrajinski stručnjaci za mine traže neeksplodirana ubojna sredstva i nagazne mine u Hersonskoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinski stručnjaci za mine traže neeksplodirana ubojna sredstva i nagazne mine u Hersonskoj oblasti, Foto: Reuters
Završeno
20:26h

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu u centralnom ukrajinskom gradu Dnjepru, saopštio je poslanik ukrajinskog parlamenta.

Izveden je raketni udar na višespratnu stambenu zgradu", napisao je Aleksandr Bakumov na Telegramu, prenosi Rojters.

Bakumov je rekao da su službe za hitne slučajeve na licu mjesta.

20:19h

Savjet Evropske unije je saopštio da je danas odlučio da uvede restriktivne mjere protiv sedam ruskih državljana i pet entiteta, koje smatra odgovornim za sprovođenje kampanje manipulacije digitalnim informacijama, čiji je cilj širenje propagande u prilog agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

(BETA)

19:21h

Ruske snage su danas tukle artiljerijom selo za koje Ukrajina tvrdi da ga je povratila tokom kontraofanzive na jugozapadu svoje okupirane teritorije, a za to vrijeme Moskva je optužila Kijev za napad projektilom na jedan grad na jugu Rusije u kojem je, kako zvaničnici tvrde, ranjeno 15 ljudi.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je oborilo ukrajinski projektil iznad grada Taganrong na oko 40 kilometara istočno od granice sa Ukrajinom, a lokalni zvaničnici su javili da ima 15 povrijeđenih.

Ostaci uništenog projektila pali su na grad, dodalo je Ministarstvo, uz tvrdnju da je Ukrajina ispalila projektil u sklopu ""erorističkog napada".

Vasilij Golubjev, guverner ruskog pograničnog regiona Rostov, rekao je preko društvene mreže Telegram da je još jedan projektil presretnut, ali nije iznio ništa više o tom slučaju.

Nije moguće iz nezavisnih izvora provjeriti šta se tačno dešava u zoni ratnih okršaja.

Rusija nastoji da zadrži djelove četiri oblasti koje je okupirala a potom ilegalno pripojila u septembru prošle godine: Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk.

(BETA)

16:25h

Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski izjavio je danas da su se plaćenici ruske paravojne grupe Vagner premjestili u Bjelorusiju da bi provocirali Poljsku i da će ona zbog toga prilagoditi svoj sistem odbrane.

14:00h

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je danas da Rusija prijeti civilnim brodovima u Crnom moru i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi, kako je rekao, "metode terorista".

"Ruski ratni brodovi prijete civilima u Crnom moru, kršeći sve norme međunarodnog pomorskog prava", napisao je Jermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

13:55h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je da je Rusija spremna da pregovara sa Ukrajinom, ali da Kijev to odbija.

12:45h

Na nekoliko linija fronta u Ukrajini odvijaju se teške borbe dok se čini da je protivofanziva Kijeva pojačava u južnoj regiji Zaporožja nakon mjeseci sporog napredovanja, kažu vojni zvaničnici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukrajinski vojnici vodili su više od 30 bliskih borbi tokom posljednja 24 sata, uspjeli su da blokiraju pokušaj napredovanja ruskih snaga u području Limana u istočnoj regiji Donjecka, gdje je Moskva ubacila dodatne trupe proteklih sedmica, izvijestio je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga 28. jula.

Ukrajinske snage odbile su više ruskih napada u područjima Bahmut i Avdijivke u Donjecku, saopštila je vojska, dok su nastavljene ofanzivne operacije u područjima Melitopolja i Berdjanska u Zaporožju, prenosi Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

12:04h

Rusija pažljivo razmatra afričke predloge za pronalaženje rješenja za oružani sukob u Ukrajini, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici samita Rusija-Afrika organizovanog u Sankt Peterburgu.

Putin sa afričkim liderima
Putin sa afričkim liderimafoto: Reuters

"Uzmimo za primjer inicijativu niza afričkih država za rješavanje ukrajinske krize. To je ozbiljan problem, ne možemo da ga ne proučimo", rekao je Putin pred nekoliko visokih afričkih zvaničnika.

Putin je dodao da to mnogo znači, jer su "ranije misije posredovanja bile monopolizovane od zemalja sa navodno naprednom demokratijom".

"Sada je i Afrika spremna da pomogne u rješavanju problema koji je izvan njenog prioritetnog područja interesovanja. Poštujemo vaše inicijative i pažljivo ih proučavamo", rekao je Putin.

Samit Rusije i Afrike dolazi više od nedjelju dana poslije isteka sporazuma o žitu koji je dozvolio izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora uprkos sukobu sa Rusijom. Prekid tog sporazuma je izazvao zabrinutost među afričkim zemljama.

Sredinom juna je jedna afrička delegacija otišla u Ukrajinu, a zatim u Rusiju, da ponudi svoje posredovanje u rješavanju sukoba u Ukrajini, ali nije postigla rezultate.

Afrički mirovni predlozi uključuju smirivanje napetosti obje strane, priznavanje suvereniteta zemalja koje su priznale UN i bezbjednosne garancije za sve strane.

(BETA)

10:58h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je bolnicu u Odesi i pravoslavnu crkvu u tom gradu koja je teško oštećena 23. jula.

Ukrajinski zvaničnici su tada rekli da je crkva oštećena u ruskom raketnom udaru, dok je Ministarstvo odbrane Rusije kazalo da je na crkvu najvjerovatnije pala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane.

08:51h

Dok ukrajinske snage polako napreduju u svojoj kontraofanzivi 2023. nakon više od godinu dana pomjeranja borbenih linija, vojska i civili zemlje suočavaju se sa smrtonosnim problemom: nagaznim minama, potencijalno stotine hiljada njih, razbacanim po putevima, zakopanim u poljima i sakrivenim u razorenim gradovima, prenosi Rojters.

Protivtenkovska mina u selu Neskučne u Donjeckom regionu, koje su nedavno preuzele ukrajinske snage
Protivtenkovska mina u selu Neskučne u Donjeckom regionu, koje su nedavno preuzele ukrajinske snagefoto: Reuters

Postoje novi, napredni tipovi koji mogu da osjete kretanje ili unište vozila sa stotina metara udaljenosti.

Međutim, najčešće je starije, jednostavno oružje koje je proizvedeno u desetinama miliona i puni oružarnice i ukrajinske i ruske vojske.

Rojters je intervjuisao četiri humanitarne organizacije za deminiranje i dva vojna stručnjaka i pregledao tehnička istraživanja grupa za uklanjanje mina od neeksplodiranih ubojnih sredstava u Ukrajini kako bi otkrio da je kontaminacija minama toliko velika da je najvjerovatnije bez presedana u 21. vijeku.

08:50h

Američki tenkovi Abrams će vjerovatno stići na ukrajinsko ratište u septembru, piše Politiko, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kongresu.

Kako se navodi, planirano je da nekoliko tenkova Abrams bude poslato u Njemačku u avgustu, gdje će proći posljednji remont, a da će, kada taj proces bude završen, prva serija Abramsa biti isporučena u Ukrajinu u septembru, prenosi Al Džazira.

SAD šalju starije modele M1A1, umjesto modernije verzije A2, kojoj bi trebalo godinu da stigne do Ukrajine.

Početna serija će imati šest do osam tenkova, a SAD planiraju da pošalju ukupno 31 tenk, navodi Politiko.

(MINA)

Bonus video: