Kačinjski: Borci grupe Vagner su u Bjelorusiji da bi provocirali Poljsku

"Sve obavještajne službe potvrđuju da su tamo. Očigledno je da nisu u Bjelorusiji da se zabavljaju. Oni su tamo da izazivaju razne vrste kriza uperene prije svega protiv Poljske. Činimo sve da postavimo naš sistem odbrane tako da te provokacije ne uspiju"

5778 pregleda 10 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters

Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski izjavio je danas da su se plaćenici ruske paravojne grupe Vagner premjestili u Bjelorusiju da bi provocirali Poljsku i da će ona zbog toga prilagoditi svoj sistem odbrane.

"Sve obavještajne službe potvrđuju da su tamo. Očigledno je da nisu u Bjelorusiji da se zabavljaju. Oni su tamo da izazivaju razne vrste kriza uperene prije svega protiv Poljske. Činimo sve da postavimo naš sistem odbrane tako da te provokacije ne uspiju", kazao je Kačinjski državnom Poljskom radiju.

Kačinjski, lider stranke Pravo i pravda i potpredsjednik vlade, naveo je da se još ne zna da li će to biti samo nastavak hibridnog rata ili će poprimiti neki oštriji oblik.

Zamjenik poljskog ministra koordinatora obavještajnih službi Stanjislav Žarin kazao je da ne vjeruje da bi borci Vagnera napali poljsku granicu tenkovima ili borbenim vozilima.

"Tešku vojnu opremu može da im da Bjelorusija. Oni mogu da traže načine da nas destabilizuju, ali ne očekujemo da će krenuti na našu granicu tenkovima", kazao je Žarin poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Žarin na osnovu procjena obavještajnih službi prije očekuje da će ruski plaćenici pokušati da se ubace u grupe migranata kako bi zajedno sa njima nelegalno ušli u Poljsku.

Kačinjski je juče obišao poljsko-bjelorusku granicu i najavio da će ograda, koja je na njoj podignuta radi sprečavanja ulaska migranata, biti još bolje opremljena raznim elektronskim uređajima.

On je rekao i da očekuje da će poljska kopnena armija, koja prebacuje jedinice iz zapadnih oblasti na istok, uskoro biti najjača u Evropi.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Litvanije Arnoldas Abramavičijus rekao je danas da ta zemlja, poput Poljske, razmišlja o zatvaranju granice sa Bjelorusijom, kao jednoj od mogućih mjera, prenijeli su poljski mediji.

Kačinjski je danas ponovio da će Varšava pomagati Ukrajini da se odbrani od agresije Rusije, ali da Kijev mora da shvati da Poljska mora da brani i svoje interese, kao što su interesi poljskih poljoprivrednika koji odbijaju uvoz ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda.

"Naši ukrajinski prijatelji moraju da vode računa o interesima Poljske. Čak i kada se rat završi, sporazumom koji želimo da potpišemo sa Kijevom zaštita poljskih poljoprivrednika mora da bude garantovana", naveo je Kačinjski.

Poljska vlada je najavila da će poslije 15. septembra, kada ističe zabrana izvoza ukrajinskih žitarica u Poljsku i još četiri zemlje Evropske unije, jednostrano zabraniti uvoz i omogućiti jedino tranzit ukrajinskog žita dalje u Evropu i svijet, što je u Ukrajini ocijenjeno kao "zabijanje noža u leđa".

Bonus video: