Protest protiv krajnje desne Alternative za Njemačku

AfD je prošlog mjeseca prvi put dobila izbore za lidera okruga i na putu je da pobijedi na izborima u još tri države u istočnoj Njemačkoj

3391 pregleda 1 komentar(a)
Protesti protiv  Alternative za Njemačku (AfD), Foto: REUTERS
Protesti protiv Alternative za Njemačku (AfD), Foto: REUTERS

Hiljade ljudi izašlo je na ulice protestujući protiv krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) u petak i subotu, dok je stranka držala konvenciju o izboru svojih kandidata za evropske parlamentarne izbore sledeće godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Demonstranti su ispred mjesta održavanja konferencije,u gradu Magdeburgu, mahali transparentima s porukama poput "Zajedno protiv desničarske mržnje" ili "Nacisti napolje", javlja Rojters.

Prema anketama, sa 22 odsto podrške, iza opozicionih konzervativaca, AfD negira da je nacistička stranka.

AfD je prošlog mjeseca prvi put dobila izbore za lidera okruga i na putu je da pobijedi na izborima u još tri države u istočnoj Njemačkoj. Njihov rast izazvao je zabrinutost tamošnje obavještajne službe zbog ekstremizma.

"Njemačka je shvatila da je desnica budućnost", rekla je čelnica AfD-a Alice Weidel za italijanski list La Repubblica u subotu.

"Glasovi postaju sve glasniji", dodala je.

Weidel
Weidelfoto: REUTERS

AfD kaže da je njena vizija Evrope "suverene nacionalne države umjesto superdržave EU" i da želi "slobodne građane umjesto paternalizma i birokratske kontrole".

Glavni njemački opozicioni lider Fridrih Merc bio je u ponedeljak primoran da odustane od komentara koji sugerišu da bi mogao da sarađuje sa AfD na lokalnom nivou.

Merc, koji predvodi demohrišćane (CDU), na brzinu je odbacio navode o saradnji bilo koje vrste sa AfD-om nakon reakcije iz sopstvenih redova.

Bonus video: