BLOG Zelenski: Rat se vraća u Rusiju; Medvedev: Da je kontraofanziva uspjela, morali bismo iskoristiti nuklearno oružje

Rat u Ukrajini - 523. dan

47384 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Oštećena zgrada u Moskvi, Foto: Reuters
Oštećena zgrada u Moskvi, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2023. 21:35h
Završeno
17:51h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da se “rat vraća u Rusiju“ nakon što su tri ukrajinska drona oborena iznad Moskve.

Zelenski je tokom posjete gradu Ivano-Frankivsku rekao da se postepeno rat vraća na teritoriju Rusije – u “njene simbolične centre i vojne baze", i da je to "neizbježan, prirodan i apsolutno pravedan proces“.

“Ukrajina postaje jača“, dodao je Zelenski.

17:43h

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi Moskva morala da upotrijebi nuklearno oružje da je kontraofanziva Kijeva bila uspješna.

Medvedev je na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama, čestitajući Dan mornarice Rusije, naveo da bi Rusija bila prinuđena da se osloni na sopstvenu nuklearnu doktrinu u takvom scenariju, prenosi Rojters..

"Zamislite da je ofanziva, koju podržava NATO, uspjela i da su oduzeli dio naše zemlje, onda bismo bili prinuđeni da, na osnovu pravila ukaza predsjednika Rusije, idemo na upotrebu nuklearnog oružja", istakao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, jednostavno ne bi bilo drugog izlaza.

"Zato naši neprijatelji treba da se mole za naše ratnike. Oni ne dozvoljavaju da se rasplamsa globalni nuklearni požar", naveo je Medvedev.

17:41h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da očekuje da Rusija nastavi napade na energetski sistem njegove zemlje kada dođe hladno vrijeme kasnije ove godine, i obećao da će učiniti sve što je moguće da zaštiti elektro mrežu.

"Očigledno je da će ove jeseni i... zimi neprijatelj pokušati da ponovi teror nad ukrajinskom energetskom industrijom. Trebalo bi da budemo spremni na to u svakom slučaju“, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da vlada, bezbjednosni zvaničnici i radnici u energetskom sektoru rade na zaštiti energetskog sistema od fizičkog oštećenja, sabotaže ili sajber napada, prenosi Rojters.

Svaki grad u Ukrajini treba da bude spreman da se nosi sa vanrednim situacijama u energetskom sektoru, dodao je Zelenski.

16:36h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će ruska mornarica ove godine dobiti 30 novih brodova, prenio je Rojters.

Putin je govorio na ceremoniji u Sankt Peterburgu povodom obilježavanja Dana mornarice Rusije.

16:35h

Moskovski aerodrom Vnukovo na jugozapadu ruske prijestonice zatvoren je za odlazne i dolazne letove, javlja TASS. Letovi su se preusmjeravali. Međutim, letovi su nastavljeni na drugim aerodromima u regiji.

Moskva je već bila meta nekoliko napada bespilotnim letjelicama, koji su se dogodili dok Rusija nastavlja invaziju na susjednu Ukrajinu pokrenutu u februaru 2022, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Područje, nekoliko kilometara od Kremlja, poznato je po svojim modernim visokim tornjevima, a jedna od oštećenih zgrada bila je dom triju ruskih ministarstava, izvijestili su ruski mediji.

14:54h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ne odbacuje ideju mirovnih pregovora o Ukrajini, ali da ne može doći do prekida vatre dok traje kijevska ofanziva.

Govoreći nakon sastanka sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu, on je rekao da bi afričke i kineske inicijative mogle poslužiti kao osnova za pronalaženje mira, prenosi BBC.

Ukrajina i Rusija su ranije rekle da neće za pregovarački sto bez određenih preduslova.

Kijev neće da odustane od svoje teritorije, dok Moskva traži da Ukrajina prihvatiti „novu teritorijalnu realnost“.

Putin je rekao i da za sada nema planova za intenziviranje akcija na ukrajinskom frontu.

Samit Rusije i Afrike dolazi nakon što se afrički kontingent, uključujući lidere i predstavnike sedam zemalja, sastao prošlog mjeseca sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i Putinom.

(BETA)

12:29h

Papa Franjo pozvao je danas Rusiju da oživi crnomorski sporazum o žitu, kojim je Moskva dozvolila Ukrajini da izvozi žito iz svojih morskih luka uprkos ratu.

"Apelujem na svoju braću, vlasti Ruske Federacije, da se inicijativa za Crno more obnovi i da žito može bezbjedno da se transportuje", rekao je papa Franjo tokom svoje poruke, prenosi agencija Rojters.

08:10h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u ranim jutarnjim satima oborilo tri ukrajinska drona koji su pokušavali da izvedu, kako je navedeno, "teroristički napad" na Moskvu.

"Niko nije povrijeđen, a samo je manja šteta na fasadi dvije poslovne zgrade u poslovnom okrugu Moskva siti", rekao je Sergej Sobjanin, gradonačelnik Moskve.

To područje, udaljeno nekoliko kilometara od Kremlja, poznato je po modernim visokim kulama, prenosi agencija Rojters.

Činjenica da su neprijateljski dronovi posljednjih mjeseci počeli da stižu do srca ruske prijestonice, čak i ako ne nanose ozbiljnu štetu, neprijatno je za vlasti koje su javnosti saopštile da Rusija u potpunosti kontroliše ono što naziva svojom "posebnom vojnom operacijom" protiv Ukrajine.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su se dvije bespilotne letjelice srušile u okrugu Moskva siti nakon što su oborene pomoću radio-elektronske opreme. Protivvazdušna odbrana je oborila još jednu u vazduhu iznad oblasti Odintsovo u moskovskoj oblasti, navodi se u saopštenju.

"Ujutro 30. jula, pokušaj terorističkog napada režima u Kijevu pomoću bespilotnih letjelica na ciljeve u gradu Moskvi je osujećen“, navodi se u saopštenju ministarstva.

08:08h

Rusija je izvela neke preventivne udare nakon, kako je Moskva nazvala ukrajinski "teroristički napad" koji je oštetio Krimski most, rekao je Putin.

Ruski par je ubijen, a njihova 14-godišnja ćerka ranjena prošle nedjelje u, kako je Moskva bavela, ukrajinskom napadu koji je srušio putni dio mosta koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim, koji je Moskva anektirala 2014.

08:06h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin Putin kaže da Rusija nije odbacila razgovore o Ukrajini i da bi afrička mirovna inicijativa, kao i kineska, mogla biti osnova za mir.

On je to kazao na konferenciji za novinare nakon sastanka sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu.

Putin je takođe rekao da je "bilo teško primijeniti prekid vatre kada je ukrajinska vojska bila u ofanzivi".

Bonus video: