Prigožin: Vagner trenutno ne regrutuje borce, to bismo mogli da radimo u budućnosti

"Danas definišemo naše sledeće zadatke, čiji obrisi postaju sve jasniji i jasniji. To su, nesumnjivo, zadaci koji će se sprovoditi u ime Rusije"

18871 pregleda 5 komentar(a)
Prigožin, Foto: Reuters
Prigožin, Foto: Reuters

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin kazao je u glasovnoj poruci objavljenoj danas da ta grupa trenutno ne regrutuje borce, ali da će to vjerovatno raditi u budućnosti.

Budućnost grupe Vagner i Prigožina bila je nejasna otkako je on vodio kratku pobunu protiv ruskog odbrambenog establišmenta krajem juna.

Zvanična Moskva je tada saopštila da će on i neki od njegovih boraca, koji su se borili u nekim od najžešćih bitaka u ratu u Ukrajini, otići za Bjelorusiju.

Uprkos tome, Prigožin je prisustvovao sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom pet dana nakon pobune i fotografisan je prošle sedmice u Sankt Peterburgu, gdje je Putin bio domaćin afričkim liderima, podsjeća agencija Rojters.

"Danas definišemo naše sledeće zadatke, čiji obrisi postaju sve jasniji i jasniji. To su, nesumnjivo, zadaci koji će se sprovoditi u ime Rusije", rekao je u poruci glas koji je zvučao kao Prigožinov.

Nakon junske pobune, Kremlj je saopštio da će Vagnerovi borci koji nisu učestvovali preći u redovnu vojsku, potpisujući ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Očigledno aludirajući na ovo, Prigožin je u glasovnoj poruci rekao da su "nažalost" neki od njegovih boraca prešli u druge "strukture moći", ali je rekao da traže povratak, navodi Rojters.

"Sve dok ne osjetimo nedostatak osoblja, ne planiramo da izvršimo nova regrutacija", rekao je Prigožin.

"Međutim, bićemo izuzetno zahvalni ako ostanete u kontaktu sa nama, a čim matici bude potrebno da stvori novu grupu koja će moći da štiti interese naše zemlje, mi ćemo svakako krenuti u regrutovanje".

Od pobune, neki Vagnerovi borci su se preselili u Bjelorusiju i počeli da obučavaju njenu vojsku. U komentarima objavljenim prošle nedjelje, Prigožin je takođe rekao da je Vagner spreman da dodatno poveća svoje prisustvo u Africi.

Njegova uloga tamo, posebno u podršci vladama u Maliju i Centralnoafričkoj Republici, je izvor zabrinutosti zapadnih vlada. Sjedinjene Države su je optužile za činjenje široko rasprostranjenih zločina i uvele joj sankcije kao zločinačku organizaciju.

Prigožin kaže da radi u skladu sa zakonima zemalja u kojima posluje. Prošle sedmice je pozdravio vojni udar u zapadnoafričkoj državi Niger.

Bonus video: