Navaljni osuđen na još 19 godina zatvora

Najžešćem domaćem kritičaru Putina suđeno po šest odvojenih krivičnih prijava, uključujući podsticanje i finansiranje ekstremističkih aktivnosti i stvaranje ekstremističkih organizacija

10698 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zatvorenom ruskom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom danas je na kaznu zatvora dodato dodatnih 19 godina u krivičnom slučaju za koji su on i njegove pristalice rekli da je smišljen da bi ga držao iza rešetaka i van politike još duže.

Navaljni (47), najžešći domaći kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina, već služi kaznu od ukupno jedanaest i po godina zbog prevare i drugih optužbi za koje kaže da su takođe lažne.

Njegov politički pokret je stavljen van zakona i proglašen "ekstremističkim".

Sud u kaznenoj koloniji IK-6 u Melehovu, oko 235 km istočno od Moskve gdje Navaljni služi kaznu, sudio mu je danas po šest odvojenih krivičnih prijava, uključujući podsticanje i finansiranje ekstremističkih aktivnosti i stvaranje ekstremističkih organizacija.

Agencija Rojters prenosi da je tim pravnika Navaljnog rekao da mu je sudija dodao 19 godina kazne zatvora kao rezultat novih optužbi.

Državni tužioci zatražili su od suda da mu izrekne još 20 godina kazne zatvora.

Navaljni se, prenosi Rojters, povremeno smješkao dok je slušao sudiju.

Navaljni je rekao da je svrha njegovog dodatnog zatvora da uplaši Ruse, ali ih je pozvao da ne dozvole da se to dogodi i da dobro razmisle o tome kako da se bolje odupru onome što je nazvao "zlikovci i lopovi u Kremlju".

Bonus video: