Poljska pritvorila Bjelorusa pod optužbom za špijunažu

"Agencija je privela još jednu, već šesnaestu osobu osumnjičenu za učestvovanje u ruskoj špijunskoj mreži", napisao je Kaminski na Tviteru

1863 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poljska Agencija za unutrašnju sigurnost uhapsila je, kako se navodi u saopštenju, još jednog osumnjičenog člana špijunske mreže koja radi za rusku obavještajnu službu.

Ministar unutrašnjih poslova Poljske, Marius Kaminski kazao je da se ukupni broj pritvorenih u istrazi povećao na 16 osoba.

"Agencija je privela još jednu, već šesnaestu osobu osumnjičenu za učestvovanje u ruskoj špijunskoj mreži", napisao je Kaminski na Tviteru.

Uhapšeni Bjelorus Mihail A. osumnjičen je da je bio dio ruskog špijunskog lanca za koji Poljska tvrdi da je planirao sabotažu vozova koji prevoze pomoć Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Poljska vlada saopštila je da je Bjelorus došao u Poljsku 2021. godine i "održavao kontakte s građanima Ruske Federacije, s kojima se sastajao u Sankt Peterburgu i na Krimu".

"Muškarac je često mijenjao sredstva komunikacije i uništavao tragove svojih kriminalnih radnji", navodi se u saopštenju i dodaje da je 39-godišnjak "djelimično priznao krivicu".

Zvaničnik Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o tom hapšenju, rekao je da Moskva "nema informacija o tome".

Poljska, članica NATO-a, ponovo je izrazila zabrinutost zbog mogućih provokacija koje dolaze iz susjedne Bjelorusije, gdje se sada nalaze ruski plaćenici grupe Vagner.

Bonus video: