Novo jače nevrijeme pogodilo Sloveniju, kreće prema jugoistoku

Slovenački premijer Robert Golob koji je posjetio Škofju Loku rekao je da je Slovenija pokrenula evropski mehanizam civilne zaštite, a zatražila je i pomoć susjednih zemalja

12201 pregleda 2 komentar(a)
Poplave u Sloveniji, Foto: REUTERS
Poplave u Sloveniji, Foto: REUTERS

Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju u nedjelju poslije podne i kreće se prema jugoistoku zemlje, objavila je agencija za okolinzu ARSO.

"Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja s jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vjetra i grada idu prema jugoistoku", objavio je ARSO.

Iz prometno-informativnog centra naveli su da se zbog jakog nevremena i grada vozačima ne preporučuje da voze na relaciji Brezovica – Vrhnika, piše N1.

Stranica Neurje.si upozorila je da će najviše problema izazvati pljuskovi zbog velikog broja aktivnih klizišta.

Do mjesta Črna na Koroškem koje je nakon oluje prije dva dana bilo potpuno odsječeno, nadležne službe su uspjele da postave interventni makadamski put, kojim terenska i interventna vozila mogu pristupiti. Tom trasom odvijaće se evakuacije i hitno zbrinjavanje, objavila je agencija STA pozivajući se na vladinu kancelariju za informisanje.

No iz nekih dijelova Črne na Koroškem ne može se pristupiti drugim dijelovima mjesta. Ujutro je rijeka još tekla središtem grada. I dalje ima problema s snadbijevanjem strujom, vodom i s mobilnim signalom.

Slovenački premijer Robert Golob koji je posjetio Škofju Loku rekao je da je Slovenija pokrenula evropski mehanizam civilne zaštite, a zatražila je i pomoć susjednih zemalja.

Zahvalio se u telefonskom razgovoru predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen na svekolikoj pomoći Sloveniji suočenoj s razornim poplavama.

Ministarka vanjskih poslova Tanja Fajon rekla je da se prema, najavama iz Brisela, Fon der Lajen sledeće sedmice očekuje u posjeti Sloveniji.

“Iskreno hvala Ursuli fon der Lajen na toplim riječima potpore i pomoći koju nam je pružila Evropska komisija. To je snažan izraz evropske solidarnosti i zajedništva, što veoma cijenimo”, objavila je vlada Slovenije riječi Goloba na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Hrvatsko ministarstvo obrane objavilo je da je u Sloveniju upućen helikopter sa osam pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRV) koji će pomoći susjednoj zemlji u obrani od poplava.

Slovenačka predsjednica Nataša Pirc Musar tokom posjeta Kamniku rekla je da država stavlja na raspolaganje sve resurse za otklanjanje katastrofalnih posledica.

Ona sama dobija puno poziva od predsjednika drugih država, ne samo susjednih, svi su spremni pomoći, a Slovenija očekuje i pomoć EU izjavila je.

Bonus video: