"Priroda uzvraća": U najgorim poplavama u Sloveniji poginulo šest ljudi

Obilne kiše danima su zahvatile oko dvije trećine Slovenije, uništavajući zgrade i mostove i nanijevši štetu od oko 500 miliona eura.

16556 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Slovenije, Foto: Reuters
Detalj iz Slovenije, Foto: Reuters

U najgorim poplavama u Sloveniji poginulo je najmanje šest ljudi, odnešene su kuće, a sela su zatrpana ruševinama, saopštile su danas vlasti i mediji, prenosi agencija Rojters.

Obilne kiše danima su zahvatile oko dvije trećine te alpske zemlje, uništavajući zgrade i mostove i nanijevši štetu od oko 500 miliona eura.

"Materijalna šteta nije toliko bitna. Bitno je da smo na vrijeme spasiili živote", rekao je Drago Hudofisk u selu Prevalje u blizini granice sa Austrijom, gledajući za vikend kako mu kuća nestaje u blatu.

"Svi znamo kako je, to se dešava u cijelom svijetu", dodao je Hudofisk, čiju je porodičnu kuću u kojoj živi osam članova odnijela rijeka. "Znate, priroda uzvraća protiv svega (što mi radimo). Voda ima moć, ona sve uništava."

Hiljade ljudi evakuisano je iz domova širom sjeverozapadne i centralne Slovenije, a vojska, vatrogasci i spasioci pokušavaju da oslobode druge i raščiste ulice.

Od petka je šest osoba poginulo u poplavama, javila je državna novinska agencija STA pozivajući se na policiju, uključujući dvojicu Holanđana za koje se vjeruje da ih je udario grom, a četiri Slovenca su takođe poginula ili su se udavili u haosu.

Slovenačka agencija za životnu sredinu saopštila je da su poplave počele da se povlače u ponedjeljak, ali da su neka područja i dalje odsječena.

Mještani sela duž rijeke Mure morali su da budu evakuisani u nedjelju uveče nakon što se dio nasipa urušio.

Vlasti u skijalištu Kranj upozorile su da oštećene kanalizacione cijevi rizikuju da zagade rijeku Savu koja takođe protiče kroz Hrvatsku, Bosnu i Srbiju.

Evropska unija je ponudila tešku mašineriju i inženjerske jedinice.

Slovenija je takođe zatražila helikoptere, vojnike i montažne mostove od vojnog saveza NATO.

Hrvatska i Mađarska su obezbijedile helikoptere, a Njemačka je poslala tim civilne zaštite.

Bonus video: