U eksploziji u fabrici optike sjeveroistočno od Moskve povrijeđene 43 osobe

Navodi se da se eksplozija dogodila u skladištu sa eksplozivnom opremom. Vlasti su evakuisale objekat, prenosi Rojters.

7704 pregleda 2 komentar(a)
Policija ispred ulaza u fabriku, Foto: Reuters
Policija ispred ulaza u fabriku, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2023. 14:34h

Lokalni zvaničnici u Rusiji kažu da su u eksploziji u optičkoj fabrici u gradu Sergijev Posad, oko 70 kilometara od Moskve, 9. avgusta povrijeđene najmanje 43 osobe.

Šestoro povrijeđenih nalazi se na intenzivnoj njezi sa teškim opekotinama ili povredama glave, navodi se na Telegram nalogu gradske uprave. Neki od 43 osobe primljene u regionalnu bolnicu imaju povrede od šrapnela, navodi se u saopštenju.

Nezavisni Telegram kanal Baza podijelio je slike visokog oblaka dima i identifikovao lokaciju kao Zagorsku optičko-mehaničku fabriku, koja proizvodi uređaje za noćno osmatranje i druge optičke uređaje za vojsku.

Ruski zvaničnici su kasnije potvrdili lokaciju.

Ruska novinska agencija TASS citirala je hitne službe da odbacuju tvrdnje na društvenim mrežama da je uzrok eksplozije bio napad dronom.

Te spekulacije su podstaknute višemjesečnim daljinskim napadima u Rusiji za koje Moskva okrivljuje Kijev zajedno s ruskim izvještajima da je "spriječio" dva nova napada dronovima u blizini Moskve preko noći.

TASS je saopštio da se eksplozija dogodila tamo gdje su se nalazila pirotehnička sredstva i da je uništeno skladište od 1.600 kvadratnih metara.

U toku je evakuacija svih zgrada i radionica u tom području, navodi se u saopštenju.

Neobjašnjivi požar oštetio je istu tvornicu u Zagorsku u junu 2022.

Ruski zvaničnici su u više navrata odbacili vjerodostojne izvještaje o napadima koji su oštetili vojne ili druge ciljeve unutar Rusije otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Oni su takve napade opisali kao "crvenu liniju" u ratu koji je u toku, koji označava dramatičnu eskalaciju sukoba koji je počeo tajnom invazijom na Krim 2014. godine.

Ukrajinski zvaničnici uopšteno izbjegavaju da javno potvrde bilo kakvu ulogu u sumnjivim dronovima ili drugim operacijama koje pogađaju preko međunarodno priznate granice tih zemalja.

Bonus video: