Rusija jača zapadne granice

Ministar odbrane Sergej Šojgu o suprotstavljanju prijetnji od NATO-a

28130 pregleda 28 reakcija 16 komentar(a)
Šojgu na jučerašnjem sastanku, Foto: Rojters
Šojgu na jučerašnjem sastanku, Foto: Rojters

Rusija će pojačati prisustvo vojske na svojim zapadnim granicama nakon pristupa Finske NATO-u, rekao je juče ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

U uvodnom govoru na Kolegijumu ministarstva odbrane, Šojgu je rekao da je Poljska već objavila planove da osnaži vojsku i da on očekuje da raspoređivanje značajnih NATO snaga i naoružanja u Finskoj, čiji je prijem skoro udvostručio dužinu ruske kopnene granice sa zapadnim vojnim savezom.

“Kolektivni Zapad vodi posrednički rat protiv Rusije,” rekao je Šojgu, ukazujući na njegovu “podršku bez presedana” Ukrajini slanjem naoružanja u vrijednosti od više milijardi dolara kako bi pomogao Kijevu u borbi protiv ruskih snaga.

Šojgu je, kako je prenio Rojters, rekao da ulazak Finske u NATO i budući ulazak Švedske predstavljaju “ozbiljan destabilizujući faktor”.

Poljska je postala glavni instrument antiruske politike Sjedinjenih Država, rekao je Šojgu

“Na finskoj teritoriji, vjerovatno će biti raspoređeni dodatni vojni kontingenti i oružje NATO koje može da pogodi kritične mete na sjeverozapadu Rusije na značajnoj dubini,” rekao je Šojgu.

“Danas ćemo na sjednici Odbora razmatrati pitanja u vezi sa stvaranjem Lenjingradskog i Moskovskog vojnog okruga uz istovremeno jačanje grupacija trupa Oružanih snaga Ruske Federacije na našim zapadnim granicama.”

On je rekao da je Poljska objavila namjeru da izgradi najmoćniju vojsku na kontinentu i da je postala “glavni instrument antiruske politike SAD”.

Šojgu je kazao i da je broj vojnika NATO koji ne pripadaju državama regiona povećan od februara prošle godine u blizini granice Rusije i Bjelorusije za dva i po puta i da je premašio 30.000.

“Te prijetnje ruskoj vojnoj bezbjednosti zahtijevaju pravovremen i adekvatan odgovor. Na sastanku ćemo razmotriti neophodne mjere da ih neutrališemo i donesemo odgovarajuće odluke,” rekao je.

Bonus video: