Poljski ministar naredio formiranje vojne grupe na granici s Bjelorusijom

Poljski ministar odbrane rekao je da će u operaciji Grif, pojačanom obezbeđenju granice sa Bjelorusijom, Graničnoj straži pomagati do 4.000 vojnika sa najsavremenijom vojnom opremom i naoružanjem

2793 pregleda 5 komentar(a)
Poljski vojnici, Foto: REUTERS
Poljski vojnici, Foto: REUTERS

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak kazao je danas u mjestu Jarilovka na istoku Poljske da na granici sa Bjelorusijom počinje formiranje posebne vojne grupe RENGAW u kojoj će vojnici premješteni iz zapadnih i centralnih oblasti zemlje prolaziti obuku i služiti kao rezerva za slučaj eskalacije krize.

"Nema nikakve sumnje da bjeloruski režim sarađuje sa Rusijom, a napadi na poljsku granicu imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju. Poljske granice su ugrožene. I dalje smo svedoci pritiska na poljsku granicu, pokušaja nelegalnih migranata da je pređu, a na to ih navodi bjeloruski režim", kazao je danas Blaščak u bazi poljskih vojnika koji čuvaju granicu s Bjelorusijom.

Poljski ministar odbrane rekao je da će u operaciji Grif, pojačanom obezbeđenju granice sa Bjelorusijom, Graničnoj straži pomagati do 4.000 vojnika sa najsavremenijom vojnom opremom i naoružanjem, uključujući tu i dronove "bajraktar" i borbene helikoptere.

Poljska Granična straža je ove sedmice tražila pomoć 1.000 vojnika, ali je ministar Blaščak odlučio da na istok na granice prebaci čak 10.000 vojnika, od čega će 4.000 čuvati zajedno sa Graničnom stražom granicu, a 6.000 će predstavljati rezervu.

Dok nije postavljena ograda sa kamerama i senzorima visoka 5,5 metara na granici s Bjelorusijom, obezbjeđivalo ju je ukupno 15.000 pripadnika poljske vojske i granične straže, a kasnije se dio vojnika povukao.

Napetost se na granici Bjelorusije i Poljske povećala kada se u Bjelorusiju ovog ljeta prebacila ruska plaćenička vojska grupe "Vagner".

Predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko je krajem ove sedmice kazao da je naredio premijeru da počne dijalog s Vladom Poljske da bi se popravili odnosi.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonjski je na to odgovorio da "ako Lukašenko zaista hoće da popravi odnose, to može vrlo jednostavno: prestanite da napadate naše granice, pustite iz zatvora Andžeja Počobuta i više od hiljadu političkih zatvorenika i ne vodite više hibridni rat protiv Poljske".

Ove godine preko granice sa Bmelorusijom je u Poljsku pokušalo da udje više od 19.000 nelegalnih migranata, prošle godine, po podacima Granične straže, bilo ih je 16.000.

Bonus video: