Poljska će na referendumu pitati građane hoće li da prime ilegalne migrante

Ministri unutrašnjih poslova EU u junu su podržali plan o podjeli odgovornosti za migrante koji ulaze u Evropu bez dozvole

7129 pregleda 3 komentar(a)
Poljski premijer Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Poljski premijer Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters

Poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da će Vlada pitati građane na referendumu da li hoće da prime "hiljade ilegalnih imigranata sa Bliskog Istoka i Afrike" kao dio plana Evropske unije o relokaciji.

Moravjecki je najavio referendum u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Njegova stranka Pravo i pravda nastoji da zadrži vlast na oktobarskim parlamentarnim izborima i želi da iskoristi pitanje imigranata u svojoj predizbornoj kampanji, što je ista taktika koja joj je pomogla da dođe na vlast 2015. godine.

Poljska je trenutno utočište za više od milion ukrajinskih izbjeglica, koji su bijeli i hrišćani, međutim, državni zvaničnici su do sad mnogo puta ponovili da muslimane i ostale iz drugih kultura smatraju za prijetnju njihovom kulturnom identitetu i državnoj sigurnosti.

Poljska vlada želi da referendum održi uporedo sa parlamentarnim izborima, zakazanim za 15. oktobar. Moravjecki je rekao da će pitanje glasiti: „Da li podržavate prijem hiljada ilegalnih imigranata sa Bliskog istoka i Afrike u okviru mehanizma prisilnog preseljenja koji je nametnut od strane evropske birokratije?“.

Ministri unutrašnjih poslova EU u junu su podržali plan o podjeli odgovornosti za migrante koji ulaze u Evropu bez dozvole, što je korijen jedne od najdugotrajnijih političkih kriza u Evropi.

Evropska migrantska kriza počela je prije osam godina, nakon što je više od milion ljudi koji su bježali od rata u Siriji ušlo u EU i opteretilo prihvatne kapacitete u Grčkoj i Italiji.

Od tada se 27 članica EU prepire oko toga koja zemlja treba da preuzme odgovornost za migrante koji ulaze bez dozvole, kao i da li su zemlje članice u obavezi da im pomognu da se snađu.

Bonus video: