FOTO: U Poljskoj održana vojna parada, najveća od Hladnog rata

"Posljednjih osam godina bilo je vrijeme obnove poljske vojske", rekao je predsjednik Andžej Duda

10179 pregleda 14 komentar(a)
Detalj sa vojne parade u Varšavi, 15. avgusta 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj sa vojne parade u Varšavi, 15. avgusta 2023. godine, Foto: Reuters

Najveća vojna parada Poljske od Hladnog rata održana je u danas u Varšavi, dok ta zemlja članica NATO-a daje svoju podršku u onome što se vlada nada da će biti i poruka Moskvi i biračima uoči izbora u oktobru.

Ruska invazija na Ukrajinu učinila je jačanje oružanih snaga prioritetom poljskih vladajućih nacionalista Pravo i pravda (PiS), a sa predizbornom kampanjom u punom jeku, ogroman prikaz vojnog hardvera pružio je priliku da poboljšaju svoje bezbjednosne akreditive, prenosi Rojters.

Na paradi povodom Dana oružanih snaga, koja se održava na 103. godišnjicu pobjede Poljske nad Sovjetskim Savezom u bici kod Varšave, kroz prijestonicu je prodefilovalo 2.000 vojnika iz Poljske i drugih zemalja NATO-a u pratnji 200 komada vojne opreme i 92 aviona.

"15. avgust nije samo prilika da odamo počast herojima pobjedničke Varšavske bitke i da se zahvalimo vojnicima što su branili našu domovinu“, rekao je ministar odbrane Mariuš Blaščak vojnicima i posmatračima koji su se okupili u blizini rijeke Visle.

To je takođe, dodao je on, savršen dan da pokažemo svoju snagu, da pokažemo da smo izgradili moćne oružane snage koje će efikasno braniti naše granice bez oklijevanja.

PiS, koji je na vlasti od 2015. godine, obećao je da će ove godine udvostručiti vojsku i potrošiti oko 4% bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu.

Pošto je stigao vojnim džipom iz kojeg je mahao trupama u oklopnim vozilima koja su se nalazila pored puta, predsjednik Andžej Duda, saveznik PiS-a, uporedio je, kako je rekao, nedostatak prioriteta koji je dat odbrani u prethodnoj vladi sa investicijama u posljednje vrijeme.

"Posljednjih osam godina bilo je vrijeme obnove poljske vojske. Ranije smo imali suprotnu situaciju, smanjenje veličine poljskih oružanih snaga", rekao je on.

Opozicioni poslanici optužuju vladu da instrumentalizuje vojsku radi sopstvene političke koristi.

"Želim vam (vojnici)... da više nikada ne morate da pružate pozadinu za političku mržnju“, napisao je Marčin Kjervinski, poslanik liberalne opozicione stranke Građanska platforma (PO) na platformi društvenih medija Iks (X), ranije poznatoj kao Tviter.

Duda, Blaszczak i drugi kreatori politike, uključujući premijera Mateuša Moravjeckog, gledali su kako vojnici marširaju, dok su helikopteri uključujući Black Havks i avione uključujući F-16 i FA-50 letjeli iznad njih.

Ostala izložena oprema uključivala je tenkove M1A1 Abrams kupljene od Sjedinjenih Država, južnokorejske tenkove K2 i samohodne haubice K9, kao i HIMARS raketne bacače, sisteme protivvazdušne odbrane Patriot i borbena vozila pješadije Borsuk poljske proizvodnje.

Bonus video: