Dopisnica sajta "Politico" napustila Rusiju nakon što joj je odbijeno produženje vize

"Izuzetno smo razočarani ovim postupcima, ali oni ne umanjuju nepokolebljivu posvećenost Politico-a da izvještava o ruskoj vladi i njenom ratu u Ukrajini", navodi list, rekavši da se nada da će se Eva i Politico brzo vratiti u Moskvu

4908 pregleda 2 komentar(a)
Eva Hartog, Foto: Printscreen YouTube
Eva Hartog, Foto: Printscreen YouTube

Evropska kancelarija novinskog sajta Politico kaže da je njena novinarka u Moskvi, Eva Hartog, napustila zemlju nakon što joj je rečeno da joj viza neće biti produžena.

Hartog, holandska državljanka, izvještava iz Rusije posljednjih deset godina, navodi Politico. Iz kompanije su rekli da joj je rečeno da joj viza nije produžena i da ima šest dana da napusti zemlju.

"Izuzetno smo razočarani ovim postupcima, ali oni ne umanjuju nepokolebljivu posvećenost Politico-a da izvještava o ruskoj vladi i njenom ratu u Ukrajini", navodi list, rekavši da se nada da će se Eva i Politico brzo vratiti u Moskvu.

Otkako je prošle godine počela invazija Rusije na Ukrajinu u punom obimu, od stranih novinara se tražilo da ponovo apliciraju za vize i medijsku akreditaciju svaka tri mjeseca, za razliku od jednom godišnje prije početka rata.

Tokom konferencije za novinare u februaru ove godine, portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova najavila je kraj "režima maksimalno povoljnog tretmana" prema stranim novinarima.

"Sada je sve gotovo. Strani dopisnici će živjeti i tražiti svoje dokumente na novi način", dodala je.

Otkako je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo sveobuhvatni rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, ruske vlasti su postepeno sklanjale sa scene preostale kritičare kod kuće.

Opozicioni lider Aleksej Navaljni je zatvoren i osuđen na zatvorsku kaznu sa strogom bezbjednošću zbog optužbi za ekstremizam, dok su praktično svi nezavisni ruski novinari pobjegli iz zemlje zbog novih zakona o cenzuri koji kriminalizuju kritičko izvještavanje o ratu.

Holandska državljanka ruskih korijena, Hartog (35), preselila se u Moskvu 2013. Prvo je radila kao web urednica u Moscow Times-u, a kasnije je preuzela ulogu glavnog urednika. Od 2019. piše za holandski novinski magazin De Groene Amsterdammer, a odnedavno i kao dopisnik POLITICO Europe iz Rusije.

"Srećom, Eva je bezbjedna i mogla je da napusti Rusiju - međutim, Evan Gerškovič iz Wall Street Journala ostaje nepravedno zatvoren zbog poštenog i tačnog novinarstva i treba ga odmah pustiti", dodaje Politico.

Kremlj je posljednjih godina selektivno ciljao na strane novinare i međunarodne medije. Godine 2021. dopisnica BBC-ja za Rusiju Sarah Rainsford je protjerana nakon što je proglašena prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Rusija je tada rekla da je taj potez osveta za odbijanje Ujedinjenog Kraljevstva da odobri vize ruskim novinarima.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, Rusija je potom protjerala Toma Venninka, ruskog dopisnika holandskog lista de Volkskrant, zbog "administrativnih prekršaja". Vennink je dobio tri dana da napusti zemlju i zabranjen mu je ulazak u Rusiju do januara 2025.

Desetine stranih novinara i organizacija napustile su Rusiju u danima i sedmicama nakon što je Putin pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu, ali su se mnogi i vratili.

U martu ove godine, Rusija je uhapsila Evana Gerškoviča, američkog novinara The Wall Street Journala, pod optužbom za špijunažu — koju su Geršković i njegov poslodavac negirali — što ga je učinilo prvim stranim novinarom koji je uhapšen zbog optužbi za špijunažu od Hladnog rata. Gerškovič, kome prijeti kazna do 20 godina zatvora, ostaje u pritvoru u Rusiji.

Njegovo hapšenje izazvalo je šok u zajednici američkih i stranih novinara koji su još uvijek u Rusiji, a mnogi razmišljaju o svojoj budućnosti u zemlji.

Bonus video: