Slovački obavještajci optuženi za kriminal

Visoki zvaničnici bezbjednosne zajednice terete se za osnivanje kriminalne grupe i zloupotrebu ovlašćenja

6082 pregleda 65 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovačka policija podigla je optužnicu protiv šefa obavještajne službe i drugih visokih zvaničnika u bezbjednosnoj zajednici zbog formiranja kriminalne grupe i zavjere za zloupotrebu ovlašćenja, prenio je Rojters.

U Slovačkoj su zakazani prijevremeni izbori za 30. septembar. Na čelu ove članice Evropske unije i NATO-a je prelazna vlada nakon što je prethodna vladajuća koalicija podlegla unutrašnjim svađama i izgubila povjerenje parlamenta u decembru.

"Istražitelj je podigao optužnice za krivično djelo uspostavljanja, formiranja i podržavanja kriminalne grupe, krivično djelo zloupotrebe javnih ovlašćenja i krivično djelo ometanja pravde", izjavio je načelnik policije Štefan Hamran na konferenciji za novinare.

Policija je identifikovala optužene samo njihovim imenima, ali je Hamran potvrdio da su među njima aktuelni šef Slovačke informativne službe (SIS), Roman Alač, njegov prethodnik Vladimir Pčolinski i direktor Nacionalne bezbjednosne agencije Roman Konečni.

Šef prelazne vlade Ludovit Odor sazvao je danas vanrednu sjednicu nacionalnog savjeta za bezbjednost Slovačke kako bi razgovarali o ovom slučaju.

Prema anketama, najviše šansi da pobijedi na septembarskim izborima ima stranka Smer-SD, koju predvodi bivši premijer Robert Fico.

U anketi koju je ovog mjeseca sprovela agencija Ipsos, populistička stranka Smer-SD osvojila je 19,7 odsto, a slijedi je liberalna stranka Progresivna Slovačka sa 16,9 odsto. Stranka HLAS, koju je osnovao drugi bivši premijer i nekadašnji član stranke Smer-SD, Peter Pelegrini, osvojila je 13,3 odsto.

Fico se protivio vojnoj pomoći Ukrajini i pozvao je na diplomatsko rješenje sukoba.

Bonus video: