„Ubica udovica“: Srpskom državljaninu u Njemačkoj prijeti doživotna robija

Srpski državljanin Daniel D. izveden je pred sud, optužen da je ubio dvije penzionerke u pljačkaškom pohodu. Štampa donosi detalje slučaja

5668 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tabloidna štampa ga je prozvala „ubicom penzionera“ ili „ubicom udovica“. Nedjeljnik Štern čak piše o „fantomu iz Švapskog Hala“.

Srpski državljanin Daniel D. (31) ove sedmice je izveden pred sud u Hajlbronu, optužen za dva ubistva i više pljački. Prema medijskim napisima, dokazi su nepobitni te ovom čovjeku prijeti doživotna robija.

„Došao je u Njemačku da pruži bolji život porodici. Ali, nije dobio radno mjesto kojem se nadao. Da li je zato postao ubica?“, piše tabloid Bild.

Prema optužnici, D. je prošlog decembra i januara ubio i opljačkao dvije starice u njihovim stanovima u pitoresknom Švapskom Halu nadomak Štutgarta. Žene je usmrtio čekićem.

„Jadni plijen koji je koštao dva ljudska života iznosio je ukupno 1.500 eura“, piše Bild.

D. za sada ćuti, ali Bild citira psihijatra Matijasa Mihela koji je pričao sa optuženim u pritvoru. „Optuženi nije dobio radnu vizu jer srpski poznanik nije mogao da mu obezbijedi željeno radno mjesto u jednoj vrtlarskoj firmi. Tada je primijetio da u Njemačkoj neće ići.“

Navodno je D. potrošio šest hiljada eura koje je ponio iz Srbije, odakle je došao sa suprugom i dvoje maloljetne djece. Kako prenosi Bild, D. je imao probleme sa alkoholizmom.

Štern piše da je D. obilazio kuće, praveći se da deli reklamni materijal. U Njemačkoj se takav materijal inače ubacuje u poštansko sanduče. Tako je D. nalazio svoje žrtve. Tako je i primijećen, te je urađena skica koja je kasnije pomogla istražiteljima.

Kako iz sudnice izvještava list Zidvest prese, istražitelji su kao dokaze predstavili i DNK analizu nađenu na rukavicama Daniela D, kao i otiske cipela u lokvi krvi. Nađen je i čekić.

Prema pisanju Bilda, pomogla je „vještačka inteligencija“. Naime, Daniel D. je ostavio otiske na kvaci prilikom pokušaja pljačke jednog penzionera sredinom januara. Nedjelju dana kasnije ubio je drugu žrtvu.

Još sedmicu kasnije rešio je da spakuje porodicu i vrati se u Srbiju. Ali, do tada mu je policija već uzela uzorak pljuvačke. I tu je, tvrdi Bild, pomogla „vještačka inteligencija“ koja je pokazala poklapanje dvije probe DNK za samo sat i po vremena.

„Uobičajenim metodama dokazivanje poklapanja DNK može da traje i dva dana. U najgorem slučaju, morali bismo da ga pustimo da ode“, rekao je jedan istražitelj Bildu.

Ovako, Daniel D. je uhapšen samo dan prije nego što bi napustio Njemačku. Presuda je najavljena za decembar.

Bonus video: