Britanska i švajcarska policija razbile bandu i vratile dragocjenu vazu iz kineske dinastije Ming

Vaza iz perioda Jongle u doba dinastije Ming, jedan je od tri predmeta ukradena iz Muzeja dalekoistočne umjetnosti u Ženevi 2019. godine.

4453 pregleda 2 komentar(a)
Replika vaze iz vremena dinastije Ming (ilustracija), Foto: Shutterstock
Replika vaze iz vremena dinastije Ming (ilustracija), Foto: Shutterstock

Munjevita policijska akcija uz obmanu meta u jednom londonskom hotelu pomogla je vlastima da povrate kinesku vazu iz 15. vijeka vrijednosti dva miliona funti (2,5 miliona dolara) i razbiju bandu za koju se vjeruje da je vazu ukrala iz jednog švajcarskog muzeja, saopštila je danas britanska policija.

Vaza iz perioda Jongle u doba dinastije Ming, jedan je od tri predmeta ukradena iz Muzeja dalekoistočne umjetnosti u Ženevi 2019. godine.

Londonska policijska služba izvela je akciju pošto je londonski sud u petak proglasio dvojicu krivim za optužbe vezane za pokušaj bande da proda vazu. Treći je priznao krivicu po sličnim optužbama ranije ove godine, a još dvojica su uhapšena u Londonu i čekaju suđenje u Švajcarskoj zbog njihove navodne uloge u provali. Sva petorica su iz Londona.

Londonska policija je saopštila da je radila sa švajcarskim vlastima na istrazi pošto ih je jedna aukcijska kuća upozorila da im je neko poslao e-poštu tražeći procijenu vrijednosti ukradene vaze.

Policajci koji su radili na tajnom zadatku ponudili su da kupe vazu za 450.000 funti (573.000 dolara) i pristali da kupovina bude u hotelu u centru Londona, gdje je uhapšen prvi osumnjičeni.

Policija je ponudila nagradu od 10.000 funti (12.734 dolara) za informacije koje bi dovele do nalaženja vinskog pehara u stilu "dukai" sa ukrasima u obliku pileta koja je takođe ukradena iz muzeja u Ženevi. Jedna zdjela vrijednosti 80.000 funti (101.872 dolara) vraćena je muzeju pošto je prodata na aukciji u Hong Kongu 2019.

Unosno tržište ukradenih kineskih antikviteta dovelo je do nekoliko velikih pljački posljednjih godina, uključujući krađe iz britanskih muzeja i aukcijskih kuća 2012. godine odakle su odnijete zdjele od žada, figurice i drugi predmeti milionske vrijednosti.

Bonus video: