Suzbijanje korupcije je ključno za opstanak Ukrajine

Ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije pokušava da osvoji povjerenje zapadnih partnera u iščekivanju milijardi dolara pomoći za obnovu zemlje

7832 pregleda 6 komentar(a)
Semen Krivonos, Foto: Rojters
Semen Krivonos, Foto: Rojters

Borba protiv korupcije bila je cilj ukrajinske vlade još otkad je u revoluciji 2014. godine zbačen proruski lider što je podstaklo ukrajinske nade u evropsku budućnost.

Međutim, sada, prema riječima vodećeg ukrajinskog zvaničnika za borbu protiv korupcije, to je stvar golog opstanka dok se ta zemlja bori protiv ruske invazije.

“Korupcija se više ne smatra samo kriminalom, već zločinom protiv nacionalne bezbjednosti”, kazao je Semen Krivonos, šef Nacionalne ukrajinske agencije za borbu protiv korupcije (NABU).

NABU, nezavisno istražno tijelo osnovano 2015. godine uz pomoć zapadnih partnera Kijeva, na čelu je borbe za koju predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je ključna za pobjedu u ratu protiv Rusije. Kijev je iskorjenjivanje korupcije postavio kao prioritet u nadi da će zapadni donatori poslati milijarde dolara pomoći u obnovi Ukrajine, ističe Rojters.

Volodimir Zelenski
foto: REUTERS

Iako agencija istražuje zloupotrebe koje datiraju još iz 2015. godine, Krivonos je kazao da se usljed ograničenih resursa i sve većeg pritiska javnosti za utvrđivanje odgovornosti sada moraju fokusirati na zloupotrebe tokom rata koje direktnije ugrožavaju Ukrajinu.

Među novim prioritetima su, prema pisanju Rojtersa, strateške oblasti poput odbrane, rekonstrukcije i energetike, kao i slučajevi u kojima su umiješani visoki zvaničnici čije zloupotrebe najbolje ilustruju sistemsku prirodu korupcije u Ukrajini.

Krivonos je u razgovoru za britansku agenciju pomenuo nedavne istrage – uključujući i onu protiv šefa Vrhovnog suda koji je navodno uzeo mito od 2,7 miliona dolara i onu protiv zamjenika ministra koji je osumnjičen za pronevjeru sredstava za oporavak.

“Treba da pokažemo rezultate targetirajući aktuelne korupcionaške šeme u koje su uključeni najviši zvaničnici, a ne samo obični počinioci”, kazao je on za Rojters u intervjuu u Kijevu.

Ukrajina je rangirana na 116. mjestu od 180 zemalja u posljednjem Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparensi Internešnal.

Imenovanje Krivonosa prošlog marta bilo je ključni zahtjev Evropske unije da otvori pregovore o članstvu sa Ukrajinom. Brisel će pomno pratiti napredak Kijeva u borbi protiv korupcije, ističe britanska agencija.

Samo ove godine, NABU je zajedno sa kabinetom tužilaštva za borbu protiv korupcije otvorio skoro 300 slučajeva i uputio rekordnih 58 optužnica.

Među metama su šef regionalnog savjeta i dva zamjenika guvernera zbog navodnog iznuđivanja novca od jednog preduzetnika koji je pomagao vojsci, kao i bivši šef državnog imovinskog fonda optužen da je organizovao pronevjeru 13,5 miliona dolara.

Od početka ruske invazije, u februaru 2022, vlasti za borbu protiv korupcije su ka vojsci Ukrajine preusmjerile više od 52 miliona dolara zaplijenjenih tokom istraga ili kao dio sudskih nagodbi.

U radu su im pomogle i reforme sprovedene u vladi, poput odluke Zelenskog ranije ovog mjeseca da smijeni sve regionalne vojne šefove za regrutaciju nakon državne revizije.

Ipak, Krivonos, bivši šef ukrajinske građevinske inspekcije, izjavio je da je njegovoj agenciji potrebno više istražitelja, nezavisni forenzički centar i bolja tehnologija kako bi se nosila sa sve većom složenošću korupcije.

“Osumnjičeni raspolažu velikim sredstvima kako bi sakrili svoje kriminalne aktivnosti, i mi treba da budemo u prilici da ih pratimo”, kazao je on.

Veći broj zaposlenih od 3000 detektiva, u poređenju sa sadašnjih 250 omogućio bi osnivanje nove jedinice koja bi se bavila isključivo krivičnim djelima vezanim za zloupotrebu sredstava za rekonstrukciju i za jačanje postojeće jedinice koja istražuje korupciju u vezi sa odbrambenim sektorom, dodao je Krivonos.

On je kazao da veliki izazov i dalje predstavlja sukob interesa, ali da je ukrajinsko angažovano građansko društvo ključni saveznik u borbi.

Istraživanje koje je naručio Transparensi u junu je pokazalo da najmanje 77% Ukrajinaca vjeruje da je korupcija trenutno među glavnim problemima Ukrajine.

“Postoji li otpor? Postoji 1000% - ali ne sjedimo besposleno”, rekao je Krivonos. “I ova želja, prije svega, dolazi od svakog Ukrajinca koji osjeća ovu surovu nepravdu.”

Bonus video: