BLOG Danska započela sa obukom ukrajinskih pilota za avione F-16

Rat u Ukrajini - 543. dan

48624 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Danski F-16, Foto: Reuters
Danski F-16, Foto: Reuters
Završeno
21:56h

Rusija je spremna da ponovo bude dio sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, ali samo pod uslovom da se ispune obaveze prema njoj, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na samitu grupe BRIKS u Južnoj Africi.

"Od 18. jula odbijamo da dalje produžimo taj dogovor, ali smo spremni da se tome vratimo. To će biti moguće samo ako se ispune sve obaveze prema ruskoj strani", rekao je Putin, prenijela je agencija TASS.

Putin je rekao da se Rusiji namjerno ne dozvoljava da isporučuje žito i đubrivo u inostranstvo i dodao da je istovremeno licemjerno optužena za izazivanje trenutne krizne situacije na svjetskom tržištu.

20:35h

Danska je započela s obukom osam ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u okviru svoje obaveze o donaciji letjelica Ukrajini, objavile su danske oružane snage.

Danska i Holandija su obećale u nedjelju da će Ukrajini donirati avione F-16, ispunjavajući na taj način želju Ukrajine, koja bi toj zemlji mogla pomoći u jačanju protivvazdušne odbrane i kontraofanzivi pokrenutoj protiv ruske vojske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U dansku vojnu vazdušnu bazu u Skridstrupu stiglo je osam ukrajinskih pilota i 65 članova osoblja koji će se obučiti za održavanje i servisiranje aviona, objavile je Danska.

U obuci će sudjelovati i Grčka, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Danska će Ukrajini isporučiti 19 aviona F-16, a prvih šest stići će oko Nove godine.

Holandija, koja ima 42 aviona F-16 tek treba odlučiti koliko će mlaznjaka isporučiti Ukrajini. Danska trenutno ima 43 aviona F-16, ali iz sigurnosnih razloga neće otkriti koliko ih je aktivno, navele su vlasti Danske.

19:48h

Poljski predsjednik Andžej Duda danas je rekao da je Rusija već u procesu prebacivanja nuklearnog oružja kratkog dometa u susjednu Bjelorusiju.

I ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko rekli su prošlog mjeseca da je Moskva već isporučila dio svog taktičkog nuklearnog oružja Belorusiji nakon što su najavili svoje planove u martu. SAD i NATO nisu potvrdili taj potez.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je osudio retoriku Moskve kao "opasnu i nesmotrenu", ali je u julu naveo da alijansa nije primijetila bilo kakvu promjenu u nuklearnom stavu Rusije.

Taktičko nuklearno oružje je namijenjeno za upotrebu na bojnom polju i ima kratak domet u poređenju sa mnogo snažnijim nuklearnim bojevim glavama ugrađenim u rakete dugog dometa. Rusija je rekla da će zadržati kontrolu nad nuklearnom oružju koje šalje u Bjelorusiju.

Lukašenko kaže da je postavljanje ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji namijenjeno odvraćanju agresije Poljske, članice NATO, iako Varšava nije uputila nikakve prijetnje. Poljska obezbjeđuje susjednoj Ukrajini vojnu, humanitarnu i političku podršku u njenoj borbi protiv ruske invazije i učestvuje u međunarodnim sankcijama Rusiji i Bjelorusiji.

Poljski predsjednik je komentarisao situaciju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa portugalskim predsjednikom Marselom Rebelom de Souzom.

Duda nije naveo detalje, ali je rekao da to na "očigledan način mijenja arhitekturu bezbjednosti u našem dijelu Evrope. To mijenja arhitekturu bezbjednosti u našem neposrednom susjedstvu, ali i istočnog krila NATO."

(BETA)

17:17h

Međunarodni sud pravde (ICJ) u septembru će saslušati prigovore Rusije na njegovu nadležnost u tužbi u vezi s genocidom koju je podnijela Ukrajina, objavio je Sud.

Ukrajina je podnijela tužbu Sudu nedugo nakon početka ruske invazije 24. februara 2022., optužujući Moskvu da je pogrešno primijenila Konvenciju o genocidu kako bi opravdala napad, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U preliminarnoj odluci u tom postupku u martu 2022. Sud je naredio Rusiji da trenutačno prekine vojna djelovanja u Ukrajini.

Presude Suda su obavezujuće, ali on ne može direktno prisiliti da budu sprovedene.

Saslušanja o jurisdikciji počet će 18. septembra izlaganjem Rusije, a Ukrajina će odgovoriti dan kasnije.

Svoje stajalište iznijeće još 32 države uključujući većinu država članica Evropske unije, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju.

Saslušanja će trajati do 27. septembra.

Rusija je navela da je njena akcija u Ukrajini, koju naziva "posebnom vojnom operacijom", opravdana jer njome želi spriječiti genocid u istočnoj Ukrajini.

Kijev je na saslušanju prošle godine rekao da ne postoji prijetnja genocida u istočnoj Ukrajini i da Konvencija o genocidu iz 1948. godine, koju su obje zemlje potpisale, ne dopušta invaziju da bi ga se spriječilo.

Rusija tvrdi da Sud nije nadležan u tom slučaju jer Konvencija o genocidu, na koju se Ukrajina poziva, ne reguliše korištenje sile između država.

13:29h

Rusija je uništila brod koji je prevozio ukrajinske vojnike nedaleko od Zmijskog ostrva u Crnom moru, saopšteno je danas u Moskvi.

"Oko u 11.00 po moskovskom vremenu, istočno od Zmijskog ostrva, avion ruske vojske uništio je brod američke proizvodnje koji je prevozio jedinice oružanih snaga Ukrajine", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu.

Rusija je jutros saopštila da je uništala izviđački brod ukrajinske vojske u Crnom moru i da je oborila ukrajinske bespilotne letelice u regione Moskve.

09:46h

Tri najveća moskovska aerodroma suspendovala su dolaske i polaske u ujutro rano, javila je ruska agencija TASS.

"Vazdušni prostor je zatvoren iznad Vnukova, Šeremetjeva i Domodedova", rekao je ruskoj agenciji neimenovani zvaničnik.

"Letovi se ne primaju, polasci se odlažu", rekla je ta osoba.

Rusija je obavijestila o seriji ukrajinskih napada dronovima u ponedjeljak i utorak, uključujući i Moskvu.

Izmjena: 17:20h
06:59h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska u ponedjeljak veče oborila dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Crnog mora.

"Dronovi su se srušili u vodu oko 23 časa po lokalnom vremenu, 40 kilometara sjeverozapadno od Krima", navodi se u saopštenju vojske, prenosi agencija Rojters.

06:54h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski ratni avion uništio ukrajinski izviđački čamac u Crnom moru.

Agencija Rojters pozivajući se na saopštenje ministarstva odbrane Rusije prenosi da je čamac plovio u blizini ruskih postrojenja za proizvodnju gasa

Bonus video: