Plan EU lidera za migrante: Da idu u Afriku, a ne u Evropu

Makron je kazao da je potrebna "efikasnija akcija" protiv ilegalnih migracija i jačanje napora Evrope da pomogne afričkim zemljama da poboljšaju svoje ekonomije i zaustave krijumčarenje migranata
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Angela Merkel, Marijano Rahoj, Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Angela Merkel, Marijano Rahoj, Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2017. 09:31h

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Španije dogovorili se o novoj politici odobravanja azila migrantima.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom juče nakon sastanka u Parizu, lideri četiri zemlje priznali su potrebu "posebno ranjivih migranata", za pokretanjem zahtjeva za azil u Čadu i Nigeru, umjesto u prvobitno traženim zemljama, prenosi AP.

Kako se navodi, oni planiraju da pokrenu "misije zaštite" u afričkim zemljama, a u saradnji sa agencijama za izbjeglice i migracije UN, prenosi Tanjug. Proces će omogućiti migrantima da legalno migriraju u Evropu, ukoliko su na spisku koji je odobren od strane agencije UN i ukoliko su registrovani kod zvaničnika Nigera i Čada. Istovremeno, lideri su se složili da će pomoći Nigeru i Čadu sa kontrolom granica, kako bi se spriječile ilegalne migracije. Lideri Francuske i Njemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, zatražili su na skupu jače, jasnije mjere protiv ileganih migracija iz Afrike u Evropu. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Evropa ima "humanitarnu odgovornost" da se bori i protiv ilegalnih migracija i protiv krijumčarenja ljudi koji profitiraju od očaja imigranata. Prema njenim riječima, evropske zemlje moraju jasno da definišu kome je potrebna humanitarna pomoć, a ko bježi od siromaštva. Merkel je izjavila i da bi Evropa trebalo hitno da razmisli o svom sistemu azila, koji podrazumijeva da migranti traže status izbjeglice u prvoj zemlji EU u koju dođu. Taj uslov je opteretio Italiju i Grčku u koje svakodnevno pristižu čamci sa izbjeglicama. Sedam lidera je razgovaralo i o saradnji u oblasti bezbjednosti. Domaćin skupa, francuski predsjednik Emanuel Makron, nazvao je skup najefektivnijim i dalekosežnim sastankom o migracijama u posljednjih nekoliko mjeseci, iako nije precizirao koliko će nove mjere koštati. Makron je kazao da je potrebna "efikasnija akcija" protiv ilegalnih migracija i jačanje napora Evrope da pomogne afričkim zemljama da poboljšaju svoje ekonomije i zaustave krijumčarenje migranata. Premijer libijske vlade koju podržava međunarodna zajednica, Fajez Seraj, koji je takođe prisustvovao skupu, zatražio je više podrške za borbu protiv trgovine ljudima i monitoring južne granice te zemlje. Predsjednik Čada Idris Debi Itno i predsjednik Nigera Mahamadu Isufu istakli su da siromaštvo tjera ljude da emigriraju u Evropu ili da se bave krijumčarenjem ljudi. Isufu je naveo da je važno za krijumčare pronaći alternativu, poput bavljenja trgovinom ili poljoprivredom, kako bi prestali sa kriminalnim aktivnostima. Skupu su prisustvovali i premijeri Italije i Španije paolo Djentiloni i Marijano Rahoj, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Bonus video: