UŽIVO Tri civila poginula u udaru ukrajinske letjelice na ruskoj granici

Rat u Ukrajini 543. dan

0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.08.2023. 08:45h
Liveblog
08:44h

Guverner ruske oblasti Belgorod rekao je u utorak da su tri civila poginula u udaru ukrajinske bespilotne letjelice na sanatorijum u selu Lavi, blizu ukrajinske granice, prenosi Rojters.

08:36h

Rusija je gađala ukrajinske luke u južnom regionu Odese i oblasti rijeke Dunav u napadima dronova tokom noći, zapalivši najmanje jedno skladište žitarica, saopštile su u srijedu ukrajinske vojne i lokalne vlasti.

Ovi napadi su bili najnoviji ruski napadi na lučku infrastrukturu na Dunavu, koju Ukrajina koristi za transport žita u rumunsku luku Konstanca, pošto je Moskva odustala od sporazuma koji je uz posredovanje UN-a omogućio Kijevu da isporučuje žito preko Crnog mora, prenosi Rojters.

"Neprijatelj je pogodio skladišta žita i kompleks za proizvodnju i pretovar u Dunavskom regionu. Požar je izbio u skladištima i brzo je obuzdan. Vatrogasci nastavljaju da rade“, navodi ukrajinska vojska u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Vojska je objavila fotografije na kojima se vide gomile žita ispod spaljene i razbijene granate skladišta.

Guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je napad na region trajao tri sata i da su ukrajinske vazduhoplovne snage uništile devet ruskih dronova.

Nažalost, bilo je pogodaka u proizvodnim i pretovarnim kompleksima gde je izbio požar... Šteta obuhvata i skladišta žita“, rekao je Kiper na Telegramu.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila je kasnije u srijedu da je oborila 11 od 20 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći.

Izvor iz industrije rekao je Rojtersu da su ukrajinske luke na Dunavu bile glavne mete. Ukrajina upravlja sa dvije velike luke na Dunavu - Izmail i Reni.

Dunavske luke su činile oko četvrtinu ukrajinskog izvoza žitarica prije nego što je Rusija u julu povukla iz sporazuma da obezbijedi siguran prolaz za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Luke su od tada postale glavni izlaz, a žito se takođe šalje na baržama u rumunsku crnomorsku luku Konstanca za dalje otpremu.

Globalne cijene žitarica su porasle ranije ovog mjeseca, kada je Rusija napala Izmail - glavnu ukrajinsku unutrašnju luku preko Dunava iz Rumunije i luku Reni.

08:35h

Ruske vlasti saopštile su večeras da su poslale dva aviona da presretnu dvije bespilotne letjelice, MK-9 Riper i Bajraktar ​​TB2, iznad Crnog mora, ne precizirajući čiji su dronovi.

"Poslata su dva ruska aviona da bi se spriječilo moguće narušavanje granice Rusije i blokirala misija elektronskog navođenja dronova", saopštilo je tamošnje ministarstvo odbrane.

Dodaje se da su poslije toga dronovi promenili putanju i napustili vazdušnu zonu u kojoj su se nalazili.

(BETA)

Bonus video: