Albaniju ponovo „okupirali” Italijani

Evropski turisti sve više za odmor biraju Albaniju zbog pristupačnih cijena i netaknute prirode

16798 pregleda 29 reakcija 23 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Konobar u albanskom restoranu u primorskom ljetovalištu Saranda izvinio se novim gostima jer je malo toga dostupno sa menija. “Italijani su sve pojeli, Italija nas ponovo okupira, ovog puta zauvijek”, našalio se konobar, objašnjavajući zašto je ograničen izbor hrane.

Konobar je reagovao na činjenicu da desetine hiljada italijanskih turista pristižu u Sarandu na jugu na zemlje, blizu grčke granice.

Italijani dolaze jeftinim letovima ili brodovima, a njih kao i mnoge druge Evropljane u Albaniju privlače pješčane plaže, netaknuta priroda i jeftinije cijene u odnosu na ostale mediteranske destinacije.

Albanija
foto: REUTERS

“Godinama smo slušali o Albaniji - dobre plaže i povoljne cijene. Ove godine smo sa prijateljima odlučili da dođemo”, rekla je za Rojters italijanska turistkinja Danijela Kudini.

Podaci pokazuju da je broj turista porastao za 25% u julu ove godine u poređenju sa istim mjesecom 2022. U prvih sedam mjeseci 2023. godine, više od 5,1 miliona stranaca - uključujući preko 430.000 Italijana, što je za 50% više nego prošle godine - posjetilo je Albaniju u poređenju sa 3,9 miliona tokom cijele prošle godine.

Kventin Bilon, direktor francuske turističke agencije, rekao je da strane turiste privlači ne samo obala već i otkrivanje novih mjesta.

Za njih je to otkrivanje nove zemlje, koja je bila blokirana i zatvorena tokom mnogo, mnogo godina”, rekao je.

Među desetinama hiljada Italijana koji su se odmarali u Albaniji u julu bila je i premijerka Đorđa Meloni. Ona je čak platila i račun za grupu njenih sunarodnika koji su pobjegli iz restorana a da nijesu platili”.

Bonus video: