Srbija podržala Krimsku platformu

Beograd se nakon sastanka Vučića i Zelenskog, pridružio platformi koju predvodi Ukrajina

9364 pregleda 4 komentar(a)
Vučić i Zelenski u Atini, Foto: Reuters
Vučić i Zelenski u Atini, Foto: Reuters

Srbija se juče pridružila platformi koju predvodi Ukrajina o reintegraciji Krima, nagovještavajući otklon od Rusije, svog istorijskog saveznika i jedinog snabdjevača prirodnim gasom.

Ovaj potez je uslijedio nakon sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića u Atini, koji su obojica lidera opisali kao dobar i otvoren.

U onlajn obraćanju forumu, premijerka Srbije Ana Brnabić je kazala da Srbija "iskreno žali zbog patnji Ukrajine i ukrajinskog naroda".

Ona je naglasila "posvećenost pridržavanju principa međunarodnog zakona, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država", dodajući da "iskreno saosjećamo sa ukrajinskim narodom i Ukrajinom koji su pravi prijatelji Srbije".

Platformu za Krim pokrenuo je Zelenski 2021. godine s ciljem reintegracije Krima, koji je pripojen Rusiji 2014. godine.

Ukupno 67 zemalja i organizacija, uključujući SAD, Veliku Britaniju, NATO i Evropsku uniju, pridružilo se platformi od tada.

Srbija je više puta osudila rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim forumima, ali do sada nije uvela sankcije Moskvi, podsjeća Rojters.

Ukrajina ne priznaje Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine. Sa druge strane, Beograd ne priznaje aneksiju Krima od strane Rusije i djelova Ukrajine koje Rusija okupira.

U aprilu su procurili dokumenti Pentagona koji su pokazali da je Srbija pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu, ili da ih pošalje Ukrajini. Vučić tvrdi da Srbija nikada nije prodavala oružje ili municiju Ukrajini ili Rusiji, mada je moguće da je srpsko oružje došlo na front preko trećih zemalja.

Bonus video: