Sumnja se da je pad aviona Vagnera osveta Kremlja

Prigožinove pristalice na kanalima aplikacije za razmjenu poruka Telegram tvrde da je avion oboren, moguće raketom protiv-vazduhoplovne odbrane ili podmetnutom bombom

6534 pregleda 6 komentar(a)
Prigožin, Foto: Reuters
Prigožin, Foto: Reuters

Avionska nesreća u kojoj je, kako se vjeruje, poginuo šef privatne ruske plaćeničke vojske "Vagner" Jevgenij Prigožin, sumnja se da je bila atentat izveden pošto je pobuna njegove vojske naškodila vlasti predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Ruska agencija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da su Prigožin i šest njegovih visokih zvaničnika bili u poslovnom avionu s tročlanom posadom koji se u srijedu odjednom srušio, pao kao kamen, ubrzo poslije polijetanja iz Moskve. Spasioci su brzo našli svih 10 tijela, a ruski mediji su na osnovu izvora u Prigožinovoj kompaniji Vagner potvrdili njegovu smrt.

Američki i drugi zapadni zvaničnici dugo su očekivali da će Putin krenuti na Prigožina, uprkos obećanjima da će odbaciti optužbe i sporazumu kojim je okončana Prigožinova pobuna 23. i 24. juna.

"Ne znam tačno šta se dogodilo, ali nisam iznenađen", rekao je predsjednik SAD Džozef Bajden. "Malo šta se dešava u Rusiji, a da Putin ne stoji iza toga".

Prigožinove pristalice na kanalima aplikacije za razmjenu poruka Telegram tvrde da je avion oboren, moguće raketom protiv-vazduhoplovne odbrane ili podmetnutom bombom. Mnogi Putinovi protivnici i kritičari su ubijeni ili su teško oboljeli u očiglednim pokušajima atentata.

U razgovoru za televiziju Lavian, direktor Centra NATO za strateške komunikacije Janis Sarts rekao je da "pad aviona svakako nije bio puka slučajnost".

Avion je pao istog dana kada su ruski mediji objavili da je bivši vrhovni komandant u Ukrajini, general Sergej Surovikin koji je navodno bio povezan s Prigožinom, razriješen dužnosti komandanta ruskih vazduhoplovnih snaga. Surovikin nije viđen u javnosti od junske pobune, kada je objavio video snimak u kojem je pozvao Prigožinove snage da se povuku.

Dok postoji mnoštvo teorija o incidentu, većina analitičara sumnja smatra da je smrt Putinova kazna Prigožinu zbog najozbiljnijeg izazovu tokom njegove 23-godišnje vladavine.

Viša saradnica u Karnegi Rusija Evroazijskom centru Tatjana Stanovaja rekla je na Telegramu da "bez obzira šta je izazvalo pad aviona, svi će to vidjeti kao čin osvete i odmazde" Kremlja, a to Kremlj "neće sprečavati".

"S tačke gledišta Putina, snaga bezbjednosti i vojske Prigožinova smrt mora da bude lekcija svim njegovim potencijalnim sljedbenicima", rekla je Stanovaja na Telegramu.

U pobuni koja je počela 23. juna i trajala manje od 24 sata, što je Prigožin nazvao "maršom pravde" za zbacivanje vojnog vrha koji je zahtijevao da plaćenici "Vagnera" potpišu ugovore s Vojskom, plaćenici su bez ispaljenog metka zauzeli Rostov na Donu i tamošnji vojni štab, a zatim se dovezli na 200 kilometara od Moskve. Oni su oborili nekoliko vojnih aviona u kojima je poginulo više od deset ruskih pilota.

Putin je prvo osudio pobunu kao "izdaju" i "nož u leđa" i zakleo se da će ih kazniti, ali je nekoliko sati kasnije sklopio sporazum kojim je okončana pobuna u zamjenu za amnestiju za Prigožina i njegove plaćenike uz dozvolu da se presele u Bjelorusiju.

Detalji tog sporazuma su nejasni, ali je Prigožin navodno putovao između Moskve, Sankt Peterburga, Bjelorusije i Afrike, gdje su njegovi plaćenici nastavili aktivnosti. Brzo su mu vraćeni novac, zlato i drugo što je policija zaplijenila na dan pobune.

Ove nedjelje je Prigožin objavio svoj prvi video od pobune, govoreći sa neke lokacije u Africi gdje kako je rekao Vagner "čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku još slobodnijom".

Djelovanje "Vagnera" u Africi je iritiralo vojno rukovodstvo Rusije koje je htjelo da ga tamo zamijeni ruskim trupama.

Institut za proučavanje rata tvrdi da su ruske vlasti vjerovatno eliminisale Prigožina i njegove glavne saradnike kao "posljednji korak u uništenju Vagnera kao nezavisne organizacije".

Nije vjerovatno da će Prigožinova smrt uticati na ruski rat u Ukrajini. Njegove snage su vodile neke od najžešćih bitaka u poslednjih 18 mjeseci, ali su se još krajem maja povukle s fronta pošto su zauzele istočni grad Bahmut.

Dok su se širile vijesti o nesreći Prigožina, Putin je danas nije pominjao, a djelovao je smireno na skupu povodom godišnjice Kurske bitke iz Drugog svjetskog rata, gdje je u govoru "pozdravio heroje" ruskog rata u Ukrajini.

Bonus video: