RSE: Počelo demontiranje kampa plaćenika Vagnera u Bjelorusiji

Telegram kanali povezani s Vagnerom navode da su neki od boraca ove grupe u Bjelorusiji otišli u Rusiju na odmor, dok su neki prebačeni na operacije u Africi.

7674 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Satelitske fotografije servisa Planet Labs do kojih je došao Radio Slobodna Evropa (RSE) pokazuju da se šatorski kamp u blizini bjeloruskog sela Celza za koji se sumnjalo da su napravili plaćenici grupe Vagner, demontira.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, fotografije koje je snimio Planet Labs 23. avgusta pokazuju da je od 273 specijalizovana vojna šatora, gdje u jedan šator može da stane 20 ljudi, demontira se 101. To bi značilo da bi prostor za nešto više od 2.000 Vagnerovih boraca bio ukinut. Smatra se da je na toj lokaciji bilo smješteno oko 5.000 vojnika.

Nije odmah bilo jasno gdje se premještaju šatori i Vagnerovci.

Čini se da fotografije iz Planet Labsa pokazuju da je proces demontaže kampa najvjerovatnije započeo 1. avgusta. Kako izgleda, reorganizacija ili demontaža kampa se odnosi samo na smještaj, uz samo neznatno smanjenje vojne opreme na istoj lokaciji.

Telegram kanali povezani s Vagnerom navode da su neki od boraca ove grupe u Bjelorusiji otišli u Rusiju na odmor, dok su neki prebačeni na operacije u Africi.

Međutim, takođe je moguće da su neki Vagnerovi vojnici premješteni na druga mjesta u Bjelorusiji jer su prethodne fotografije Planet Labsa pokazivale iskopavanje rovova na teritoriji vojnog poligona Repišča koji se nalazi 15 kilometara od sela Cel.

Poljski premijer Mateuž Moraviecki rekao je krajem jula da je do 100 boraca Vagnera moglo biti prebačeno u zapadnu Bjelorusiju, blizu poljskog grada Suvalki, koji se nalazi na Suvalki koridoru, koji je dionica duga 80 kilometara i jedina kopnena veza NATO saveza s baltičkim članicama Litvanijom, Latvijom i Estonijom.

Autoritarni lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko odbacio je optužbe Moravjeckog.

Najnoviji satelitski snimci iz Planet Labsa stigli su istog dana kada su zvaničnici ruske avijacije rekli da je osnivač i vođa Vagnera Jevgenij Prigožin bio na listi putnika aviona koji se srušio u zapadnoj ruskoj regiji Tver, oko 270 kilometara sjeverno od Moskve.

Zvaničnici još nisu potvrdili Prigožinovu smrt u nesreći, iako su tijela svih 10 ljudi iz aviona navodno izvučena.

Vagnerove trupe preselile su se u Bjelorusiju nakon što je Prigožin poveo pobunu protiv ruskih najviših vojnih zvaničnika prije dva mjeseca, što je bila najveća prijetnja za 23 godine na vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vagnerove trupe odigrale su ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pomažući u zauzimanju glavnih dijelova grada Bahmuta nakon gotovo 10 mjeseci intenzivnih borbi.

Bonus video: