EU: Teško je provjeriti da li je Prigožin mrtav

Portparol Evropske unije je rekao da su "negativne akcije" Prigožina i grupe "Vagner" nadaleko poznate, ukazujući na njihovu umiješanost u rat u Ukrajini i operacije u afričkim zemljama

5761 pregleda 3 komentar(a)
Zastava Evropske unije, Foto: Shutterstock
Zastava Evropske unije, Foto: Shutterstock

Portparol Evropske unije Peter Stano je danas izjavio da je "teško provjeriti" izvještaje o tome da je šef ruske privatne plaćeničke vojske "Vagner" Jevgenij Prigožin u srijedu poginuo u avionskoj nesreći.

"Vidjeli smo izvještaj o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Prigožin zajedno sa članovima svoje pratnje i posadom. Ali opet, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, ovo je veoma teško provjeriti, a samim tim i komentarisati", rekao je Stano, prenosi CNN.

On je rekao da je povezanost grupe "Vagner" s Kremljom jedno od kompleksnih pitanja, a da nije na EU da "spekuliše da li će navodno ubistvo ili smrt Prigožina u avionskoj nesreći imati neke konkretne posledice po aktivnosti 'Vagnera' ".

Stano je rekao da su "negativne akcije" Prigožina i grupe "Vagner" nadaleko poznate, ukazujući na njihovu umiješanost u rat u Ukrajini i operacije u afričkim zemljama.

"Gdje god da su bili, ostavili su trag kršenja ljudskih prava, međunarodnog humanitarnog prava. Mnogo je neodgovornosti, nejasna su pravila po kojima oni rade", rekao je on.

Bonus video: