Italija se bori s „invazijom migranata”

Situacija izmiče kontroli, ministri traže pomoć Evropske unije

14973 pregleda 6 komentar(a)
Migranti na ostrvu Lampeduza, Foto: Rojters
Migranti na ostrvu Lampeduza, Foto: Rojters

Italija se juče mučila da izađe na kraj s dolascima iz sjeverne Afrike i sa Balkana, pošto je Crveni krst te zemlje pozvao na veće međunarodne napore u borbi protiv migracionog “haosa”.

Na Lampeduzu, najjužnije italijansko ostrvo, tokom vikenda je stiglo više od 4.200 ljudi, rekao je za Rojters šef lokalne policije Emanuele Rićifari. Uprkos “rekordnim brojevima” vlasti drže situaciju pod kontrolom, dodao je.

Gradonačelnik Trsta Roberto Dipjaca nije bio tako optimističan i požalio se na “invaziju migranata” bez presedana.

“Od 1990-ih se bavim problemima u vezi s migrantima, vidio sam sve i svašta, ali ovako nešto nisam mogao da zamislim. Grad je u vanrednom stanju”, izjavio je za list “Korijere dela sera”.

Italija je od početka godine do sada zabilježila više od 107.500 dolazaka preko mora, u poređenju sa oko 53.000 tokom istog perioda prošle godine. Migranti su uglavnom bili Tunižani, ali i Indijci, Malezijci i Sudanci, prenio je Euraktiv.

Taj porast je dijelom izazvan povećanjem broja maloljetnika bez pratnje koji se upuste u opasni put preko mora do Italije, piše Rojters, navodeći podatak da je više od 12.000 stiglo od 1. janura.

Na Lampeduzi migranti koji stignu preko mora nagurani su u takozvanom “žarištu” čiji je zvanični kapacitet nekoliko stotina mjesta. Oni se potom prebacuju na veće ostrvo Sicilija. Rojters piše da je taj centar redovno pretrpan, a italijanske novinske agencije su juče objavile da je u njemu smješteno 3.600 migranata.

Od početka godine zabilježeno više od 107.500 dolazaka
Od početka godine zabilježeno više od 107.500 dolazaka foto: Reuters

Italijanski crveni krst (CRI) je preuzeo upravljanje objektom 1. juna, zamijenivši zadrugu koja je kritikovana zato što nije pružala adekvatne uslove.

“Situacija na Lampeduzi je vidljiva svima, ali Evropa mora biti ta koja će nama Italijanima pomoći da bolje upravljamo ovim fenomenom”, rekao je ministar ekonomskog razvoja Adolfo Urso, koji je u nedjelju posjetio prihvatni centar na ostrvu najbližem obali sjeverne Afrike.

Predsjednik CRI Rozario Valastro je na Fejsbuku pozvao na “drugačiji način prijema (migranata) i drugačiju migrantsku politiku”.

“Nadam se da će ne samo Italija, nego i čitava evropska i međunarodna zajednica moći da odgovore efikasno i da se ne prepusti haosu”, rekao je.

“S obzirom na to da Italija svake godine šalje Briselu milijarde eura, odbrana granica Italije mora biti evropski prioritet. Do sada smo, nažalost, uvijek bili sami”

Italijanska vlada je obećala da će se obračunati sa krijumčarima ljudi i ograničila je aktivnosti humanitarnih spasilačkih brodova, zaplijenivši tri njihova plovila prošle nedjelje. Međutim, s obzirom na to da se ta zemlja suočava sa smanjenjem broja stanovnika i nedostatkom radne snage, ona je takođe povećala ulazne kvote za migrantske radnike izvan EU na 452.000 za 2023-2025. sa oko 83.000 u 2022. godini, navodi Rojters.

Očekuje se da vlada Đorđe Meloni na sjednici početkom septembra razmotri uvođenje novog bezbjednosnog dekreta koji će omogućiti izbacivanje neregularnih stranaca i uvesti strožu provjeru starosti migranata za koje se pretpostavlja da su maloljetni, piše Euraktiv.

“Vjerujem da je potreban novi bezbjednosni dekret već u septembru jer Italija ne može biti tačka ulaska za migrante s drugog kraja svijeta,” rekao je Mateo Salvini, ministar saobraćaja, vicepremijer i lider desničarske stranke Liga.

“S obzirom na to da Italija svake godine šalje Briselu milijarde eura, odbrana granica Italije mora biti evropski prioritet. Do sada smo, nažalost, uvijek bili sami”, dodao je Salvini.

Bonus video: