Tiha sahrana majstora agresivne samopromocije

U Sankt Peterburgu u privatnoj ceremoniji sahranjen šef Vagnera Jevgenij Prigožin

18040 pregleda 2 komentar(a)
Policija čuva Prigožinov grob u Sankt Peterburgu, Foto: Rojters
Policija čuva Prigožinov grob u Sankt Peterburgu, Foto: Rojters

Sahrana šefa ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina, koji je stradao u padu aviona prošle nedjelje, održana je juče u krugu porodice na groblju u predgrađu njegovog rodnog grada Sankt Peterburga, saopštila je juče njegova služba za medije.

“Oproštaj od Jevgenija Prigožina bio je zatvorenog tipa. Oni koji žele da se oproste mogu posjetiti groblje Porohovskoje”, navodi se u kratkoj objavi na Telegramu zajedno sa slikom Prigožina.

Organizacija sahrane Prigožina, koji je stradao u padu aviona 23. avgusta, tačno dva mjeseca nakon što je organizovao pobunu koja je predstavljala najveću prijetnju za vladavinu Vladimira Putina od njegovog dolaska na vlast 1999, držana je u tajnosti.

Prigožin
foto: REUTERS

U ranijim medijskim izvještajima o sahrani pominjana su druga groblja u gradu.

Privatna sahrana, daleko od očiju javnosti u žestokoj je suprotnosti sa Prigožinovim bezobzirnim samopromoterskim stilom života, ističe Rojters. Ruski portal MSK1.RU je, pozivajući se na izjave pogrebnika, objavio da je privatna pogrebna ceremonija bila želja Prigožinove porodice.

Kremlj je ranije juče saopštio da Putin neće prisustvovati sahrani. Portparol Dmitrij Peskov kazao je novinarima da Kremlj nije upoznat sa planovima za sahranu, ističući da je to porodično pitanje. “Prisustvo predsjednika nije predviđeno”, kazao je Peskov.

Dvojica šefova Vagnera, četvorica Prigožinovih tjelohranitelja i tri člana posade takođe su poginuli kada se njegov privatni avion “embraer legasi 600”, pod još nepoznatim okolnostima, srušio sjeverno od Moskve.

Na groblju Severnoje u Sankt Peterburgu juče je u prisustvu porodice i desetina ljudi, od kojih je Rojters pojedine identifikovao kao Vagnerove plaćenike i zaposlene u Prigožinovom poslovnom carstvu, sahranjen šef logistike plaćenika Valerij Čekalov.

Pravoslavni sveštenik je održao molitvu prije nego što su se porodica, prijatelji i bivše kolege Čekalova oprostile od njega, prenio je Rojters. Pojedini, uključujući žene i djecu, poljubili su kovčeg. Neidentifikovani ožalošćeni u pogrebnoj povorci naredili su snimatelju Rojtersa da prestane da snima.

sa sahrane Valerija Čekalčova
sa sahrane Valerija Čekalčovafoto: REUTERS

Bijela kuća je juče skoro proglasila Kremlj odgovornim za smrt Prigožina i njegovih saradnika.

"Mi svi znamo da Kremlj ima dugu istoriju ubijanja protivnika", izjavila je portparolka Bijele kuće, Karine Žan-Pjer.

Kremlj je ranije kategorično negirao da je naredio ubistvo šefova Vagnera, nazivajući procjene zapadnih obavještajnih službi o mogućoj umiješanosti Putina “apsolutnom laži”.

Prigožin je odbijao da državi preda direktnu kontrolu nad svojim plaćenicima, uprkos zahtjevu Putina tokom sastanka u Kremlju u junu.

Nakon smrti Prigožina, Putin je naredio borcima Vagnera da potpišu zakletvu o lojalnosti ruskoj državi - čemu se Prigožin protivio zbog ljutnje na ministarstvo odbrane za koje je tvrdio da rizikuje da izgubi rat u Ukrajini.

Mada se trudio da izbjegne pompeznu pogrebnu ceremoniju za čovjeka kojeg je Putin okarakterisao kao izdajnika zbog pobune u junu, Kremlj istovremeno nije mogao da priušti sebi da omalovaži Prigožina, kojem je svojevremeno uručeno najveće rusko odlikovanje za predvođenje Vagnerovih snaga u Ukrajini i kojeg u zemlji poštuje veliki broj ljudi.

Putinovi komentari o smrti Prigožina, prema pisanju agencije Asošiejtid pres, odražavaju oprezan stav. On je prošle nedjelje istakao da su Vagnerovi lideri “dali značajan doprinos” borbama u Ukrajini, a Prigožina opisao kao “talentovanog biznismena” i “čovjeka teške sudbine” koji je “u životu pravio ozbiljne greške”.

Sergej Markov, prokremljovski politički analitičar, istakao je da je Prigožin dobio status legende među njegovim pristalicama koje sve češće kritikuju vlasti.

“Prigožinova sahrana otvara pitanje komunikacije između birokratskog sistema ruske vlade, koji nema naročit politički potencijal, i politički aktivnog patriotskog segmenta ruske javnosti”, kazao je Markov.

Bonus video: