Djeca u Ukrajini nemaju gdje da uče

UNICEF saopštio da je više od 1.300 škola uništeno u Ukrajini od početka rata

10588 pregleda 9 komentar(a)
Lokalna škola u gradu Avdivka uništena je u ruskom raketnom napadu, Foto: Rojters
Lokalna škola u gradu Avdivka uništena je u ruskom raketnom napadu, Foto: Rojters

Više od 1300 škola na teritoriji koja je pod kontrolom ukrajinskih vlasti u potpunosti je uništeno od početka ruske invazije, a veliki broj je ozbiljno oštećen, saopštio je juče UNICEF.

Usljed kontinuiranih napada samo trećina djece školskog uzrasta redovno pohađa nastavu, a mnogu zaboravljaju naučeno gradivo, navodi se u izvještaju.

UKrajina djeca
foto: REUTERS

Izvan Ukrajine, više od polovine djece čije su porodice zbog rata napustile zemlju i pobjegle u sedam država nije upisano u škole, navodi UNICEF ističući kao prepreku jezičke barijere i pretrpane obrazovne sisteme.

Pojedine škole u Ukrajini su direktno pogođene dok su druge zatvorene iz predostrožnosti tokom 18 mjeseci raketnih i artiljerijskih napada na stambene oblasti širom zemlje, podsjeća agencija Rojters.

“Unutar Ukrajine, napadi na škole se odvijaju bez prestanka, usljed čega su djeca pod stresom i ostavljena bez bezbjednog mjesta da uče”, navodi se u izvještaju UNICEF-a.

Rat u Ukrajini je uslijedio nakon ograničenja zbog pandemije kovida, što znači da će pojedina djeca u Ukrajini, i nakon ovog ljetnjeg raspusta, četvrtu školsku godinu zaredom biti suočena sa poremećajima u nastavi, ističe UN organizacija koja se bavi zaštitom, prava djece.

“Usljed ovoga ukrajinska djeca ne samo da se bore kako bi ostvarila napredak u učenju, već i kako bi zadržala naučeno gradivo iz vremena kako su škole normalno funkcionisale”, kazala je Redžina de Dominikis, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju.

Oko polovine ukrajinskih nastavnika je prijavilo pogoršanje kod učenika u oblastima jezika, čitanja i matematike, a takođe je izgubljen osjećaj bezbjednosti i prijateljstva koji škola pruža, navodi se u izvještaju.

Bonus video: