U Finskoj četiri osobe optužene za planiranje rasno motivisanih napada

Po finskoj policiji, četvorica su osumnjičena za prikupljanje informacija ideoloških protivnika i planiranje oružanih napada na njih, naročito na udruženja pristalica ljevičarske politike

3470 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finski tužioci su podigli optužnice protiv četvorice pripadnika ekstremističke grupe zbog planiranja napada na migrante, infrastrukturu i njihove navodne političke protivnike, saopštile su danas vlasti.

Policija je saopštila da su oni osumnjičeni i za proizvodnju oružja 3D štampanjem u pripremi za rasno motivisani napad u Finskoj.

Trojica su optužena i za terorističke zločine zbog proizvodnje vatrenog oružja i obuke za upotrebu.

Finski javni emiter ILE rekao je da su ta četvorica pristalica neonacističke ideologije, posebno masovnog nasilja kako bi podstakli kolaps društva, a to favorizuju bijeli suprematisti.

Preliminarna istraga je pokazala da aktivnost optuženih međutim nije napredovala do nivoa pripreme za konkretan teroristički akt, navodi se u saopšenju tužilaštva.

Po finskoj policiji, četvorica su osumnjičena za prikupljanje informacija ideoloških protivnika i planiranje oružanih napada na njih, naročito na udruženja pristalica ljevičarske politike. Planirali su i napade na elektro-mrežu i željezničke pruge.

Optuženi, od kojih je jedan u policijskom pritvoru, izjasnili su se da nisu krivi.

Bonus video: