Nastaviće da pomaže fondacije na zapadnom Balkanu

Izvještaji da Soroš napušta Evropu su obmanjujući, rekao je predsjednik Fondacije za otvoreno društvo

16886 pregleda 5 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Rojters
Džordž Soroš, Foto: Rojters

Predsjednik Fondacije za otvoreno društvo (OSF), Aleks Soroš, potvrdio je da će ta organizacija napustiti neke oblasti rada u Evropi i da će smanjiti broj zaposlenih, ali da će nastaviti da pomaže fondacije u Ukrajini, Moldaviji i na zapadnom Balkanu, dok su te zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

“Članstvo u EU je od vitalnog značaja za obezbjeđivanje jedinstva i stabilnosti cijelog regiona Balkana kako bi se suprotstavili naporima da se ponovo rasplamsa sukob u Bosni i na Kosovu, na primjer, i da se otvori prostor za Rusiju”, napisao je Soroš u autorskom tekstu za briselski portal “Politiko”.

On je dodao da će članstvo u EU pomoći da se ojača evropska bezbjednost i izbjegne stvaranje geopolitičkog vakuuma.

OSF, koju je osnovao Aleksov otac, milijarder Džordž Soroš, planira da se povuče ili prekine veliki dio svog rada u Evropskoj uniji pošto fokus prebacuje na druge djelove svijeta, objavila je sredinom avgusta agencija Rojters.

Aleks Soroš, kojem je otac u junu predao kontrolu nad fondacijom, istakao je da Evropa ostaje od ogromne strateške važnosti za rad OSF, ali da se zbog aktuelnih promjena u Evropi mijenjaju i njeni prioriteti i da se fokus finansiranja vraća na istok, ali da to ne znači povlačenje.

“Medijski izvještaji da OSF i Soroš ‘napuštaju Evropu’ su obmanjujući. Ne odlazimo”, rekao je Soroš, dodajući da EU, uprkos svojim manama, ostaje “globalni svetionik vrijednosti” koje oblikuju njihov rad.

Međutim, dodao je, kada se posmatra trenutno stanje u Evropi, jasno je da Fondacija mora da se promijeni, kao što se promijenila nakon pada Berlinskog zida kada se usredsredila na evropske integracije zemalja centralne i istočne Evrope, i poslije ekonomske krize 2008, kada je intenzivirala aktivnosti u Briselu i zapadnoj Evropi.

Aleks Soroš
Aleks Sorošfoto: Shutterstock

Prema njegovim riječima, u Evropi u širem smislu dolazi do pomjeranja ka istoku, rat u Ukrajini će imati neopisive posljedice, a Poljska će zahvaljujući svom ekonomskom razvoju na kraju postati neto doprinosilac u EU. Budućnost odgovornog, demokratskog upravljanja u Evropi, dodao je, sada se određuje ne samo u Parizu i Berlinu, nego i u Varšavi, Kijevu i Pragu.

Nećemo napuštati saveznike koji se zalažu za demokratska prava suočeni sa autokratama i potencijalnim diktatorima, ni u Evropi, ni u ostatku svijeta

“Dakle, kako OSF reorganizuje način na koji radi na globalnom nivou, u skladu s tim mijenjamo naše prioritete u Evropi. Da, to znači da napuštamo neke oblasti rada jer se fokusiramo na današnje izazove, kao i one sa kojima ćemo se suočiti sjutra. I da, takođe ćemo znatno smanjiti broj zaposlenih u nastojanju da obezbijedimo da više novca odlazi tamo gdje je najpotrebnije”, napisao je Soroš. Ali, istakao je, to nije nikakva vrsta povlačenja.

“Ovdje se ne radi o nivou finansiranja, nego o proritetima jer se fokus finansiranja vraća na istok kontinenta”, naveo je Soroš.

OSF će, dodao je, nastaviti i “dramatično povećati” napore na obezbjeđivanju jednakog tretmana najveće evropske etničke manjine, 12 miliona Roma, koji uglavnom žive u istočnoj Evropi.

Takođe će ostati posvećeni Centralnom evropskom univerzitetu, “koji je mađarski premijer Viktor Orban zatvorio u Budimpešti, a sada je našao novi dom u Beču”.

“Nećemo napuštati saveznike koji se zalažu za demokratska prava suočeni sa autokratama i potencijalnim diktatorima, ni u Evropi ni u ostatku svijeta. Ali moramo biti spremni i sposobni da odgovorimo na neizvjesnu i opasnu budućnost”, naveo je Soroš.

On je ocijenio da bi pobjeda Donalda Trampa na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD mogla biti gora za EU nego za SAD. “Takav ishod bi ugrozio evropsko jedinstvo i podrio napredak koji je postignut na mnogim frontovima u odgovoru na rat u Ukrajini. Prilagođavamo OSF da bude u stanju da odgovori na svaki scenaio koji bi se mogao pojaviti, na obje strane Atlantika”.

Soroš je istakao da Uniju smatra jednim od velikih trijumfa moderne istorije, ali da ostaje još posla da se uradi i da se nada da će OSF, u svom rekonfigurisanom obliku, moći da pomogne da evropski projekat ostvari svoje puno obećanje.

Bonus video: